КИЕВ
12:49
Брюссель
11:49
Москва
13:49
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Що буде в останні дні перед виборами

27 марта, 13:53  Политическая  Украина

Трійка лідерів, остання битва компроматів, менше зло і готовність оскаржити результат - з чим країна наближається до президентських виборів.

Найбільш непередбачувана та найбрудніша виборча кампанія за увесь час існування незалежної України - так характеризують нинішню президентську гонку більшість політологів.


Непередбачувана, бо за тиждень до виборів ніхто з експертів не може спрогнозувати їх результат, чого в історії країни досі не було.


Найбрудніша, бо увесь набір низькопробних технологій, які раніше застосовувалися лише локально, на рівні місцевих виборів - залякування, злив компромату, технічні кандидати, масштабний підкуп, - тепер застосовуються на загальнонаціональному рівні.


Але вже опубліковані компромати на політиків - це ще не весь арсенал. Найгучніші заяви та викид рекордної кількості компромату влада й опозиція притримують на останні дні перед виборами, коли у опонентів уже немає часу вибудовувати лінію захисту і виставляти вагомі контраргументи.


І хоча, за оцінками політтехнологів, це навряд чи суттєво вплине на розподіл сил серед лідерів гонки, суспільство намагатимуться вразити неабиякою порцією «зливів».


«У політтехнологів завжди найважливішими вважаються останні три дні перед виборами, - каже UA1 політолог Олександр Кочетков. - Потрібно ставити фінальну крапку, і оскільки у нас не політична боротьба, а спроба максимально очорнити суперників, то викиди компромату ще будуть. Причому і з боку Порошенка, і від його опонентів».


Слова експерта підтверджують останні тенденції на кшталт заяви Юрія Бойка з Москви про готовність співпрацювати з Юлією Тимошенко або про розслідування щодо фінансових схем Порошенка і його оточення, що нібито ведуться в Європі та США.


«Відстріляло ще не все, - підтверджує UA1 політолог Олег Саакян. - Компромат на фінішній прямій ще буде. Причому, з огляду на жорстокість боротьби, цілком ймовірно, що ми побачимо навіть дві хвилі компромату».


Втім, на його думку, вже навряд чи щось зможе кардинально змінити рейтинги трьох основних претендентів на президентське крісло - Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко і Петра Порошенка.


«Трійка лідерів стоїть практично на одній сходинці, тому нікого з них компромат не знищить. Хоча в якихось екстремальних випадках такий шанс залишається», - припускає Саакян.


З тим, що у всіх трьох претендентів, попри різницю в рейтингах, приблизно однакові шанси вийти в другий тур, згоден і Кочетков. Він пояснює це тим, що у Тимошенко рейтинг стабільний, Порошенку, згідно з даними, що надходять з різних виборчих штабів, можуть «домалювати» 8-10% голосів. А ось із абсолютним на сьогодні лідером усіх рейтингів Зеленським злий жарт можуть зіграти його виборці.


Політологи жартують: якщо буде погана погода, прихильники Володимира Зеленського на вибори можуть і не прийти. Втім, якщо буде гарна - теж, бо поїдуть на шашлики.


«Зеленський попереду, але його електорат може побачити чергу на виборчій дільниці, піти на пиво і вже не повернутися голосувати, - вважає Кочетков. - У результаті ми досі не знаємо, хто вийде в другий тур».


Лідери і ризики


Ризик фальсифікації, наприклад, внаслідок масових підкупів, підтасовок або через банальну відсутність опломбованих боксів для перевезення бюлетенів, призведе до ланцюгової реакції у вигляді невизнання виборів легітимними. І це, на думку експертів, одна з головних небезпек.


«Якщо на якійсь виборчій дільниці починає перемагати «не той» кандидат, починається дестабілізація, зрив виборів і зрив підрахунку голосів, - наводить приклад політолог Олексій Гарань. - Може скластися ситуація, коли на низці дільниць вибори визнають недійсними».


Експерт підкреслює небезпеку цієї проблеми, оскільки вибори мають бути визнані суспільством, інакше це загрожує призвести до запеклого протистояння між прихильниками різних політиків. І просто взаємними образами тут можуть не обмежитися.


«Жоден з кандидатів не визнає не те що поразки, а навіть невиходу до другого туру, - стверджує Кочетков. - Нас чекають важкі часи і, цілком можливо, очікує протистояння. І це буде вже не просто Майдан, а значна загроза державності України».


Особливо гостро проблема заперечування результатів, на думку експертів, постане, якщо якимось чином у фіналі за крісло президента будуть боротися Порошенко і Тимошенко.


Штаби цих політиків працюють вже не просто на протистояння, а на повне знищення конкурента. І в результаті таких «розбірок» країні прогнозують потрясіння, які за масштабами можна порівняти з Майданом 2014 року.


«Буде така запекла битва, що я навіть не уявляю, як у такому разі зберегти державу», - констатує Кочетков.

Протистояння в парі Порошенко-Зеленський він вважає менш драматичним, але без істерії також не обійдеться.


«По всіх телеканалах будуть повідомляти, що російські танки вже рухаються уздовж наших кордонів і підбираються до Чернігова. А військові по десять разів на день розповідатимуть, що довіряють тільки головнокомандувачу Порошенку. Цю публічну армійську підтримку забезпечуватиме нещодавно призначений в РНБО полковник Кривонос», - прогнозує Кочетков.


Своєю чергою, Саакян вважає, що зараз йде боротьба не політичних поглядів, а боротьба за владу будь-якою ціною.


«За таких умов провладний кандидат, щоб не звільняти своє крісло, буде готовий йти майже на все. Відповідно, це може бути використано РФ для досягнення своїх стратегічних цілей», - стверджує він.


Менше зло


Вкотре українцям доведеться обирати між поганим і дуже поганим сценарієм, вважають політологи, маючи на увазі, що жоден з лідерів передвиборчих перегонів не є ідеальним зразком президента, якого б хотіли бачити більшість співгромадян.


«Зараз маємо ситуацію, коли немає вибору, умовно кажучи, між добром і злом. Усі три лідери, м'яко кажучи, не ідеальні, - констатує Гарань. - Тому в другому турі будуть голосувати за менше зло».


Громадянам, які досі не визначилися, за кого з кандидатів голосувати, практично всі експерти радять віддавати голос за одного з тих, хто займає топ-позиції в рейтингах. А за гідних, але повністю непрохідних політиків з мінімальними рейтингами голосувати вже на парламентських виборах, забезпечуючи їм місце у Верховній Раді.


«Все складається таким чином, що в першому турі ми не можемо дозволити собі голосувати за когось не з цієї трійки, а за того, хто здається більш гідним», - вважає Гарань, обґрунтовуючи це тим, що в умовах військової агресії політична невизначеність загрожує вкрай негативними для країни наслідками.


«У нас дійсно немає розкоші в першому турі вибирати того, кого хочеться, - погоджується Саакян. - Потрібно вибирати з того, що є. І вибирати найменше зло».


Щодо другого туру, то політологи все ж сумніваються, що в ньому буде прізвище Порошенко. І за неофіційною інформацією у президентському штабі готуються підтримувати кандидата, який становить, на думку оточення президента, найменшу небезпеку, і з яким можна буде спробувати домовитися. Наприклад, про те, щоб новий глава держави не ініціював кримінальне переслідування своїх попередників. А також про збереження фінансових активів, отриманих нинішньою командою після 2014 року.


Зрозуміло, що сам Порошенко не буде публічно підтримувати когось у другому турі, якщо в нього не потрапить, але увесь пропагандистський апарат його передвиборчого штабу буде націлено на таку співпрацю. За однією з поширених версій, частину штабу готують до неофіційної підтримки Тимошенко. Хоча самі прихильники Юлії Володимирівни стверджують, що президентська команда буде робити ставку на несистемного Зеленського - мовляв, з людиною не з політики легше домовитися.

Як би там не було, експерти єдині в одному: 31 березня все ж таки треба прийти на виборчу дільницю і зробити вибір.


Автор: Олег Ткаченко

Джерело: ua1

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу