КИЕВ
19:16
Брюссель
18:16
Москва
20:16
Среда, 24 апреля 2024

Новости



Влада тисне на фермерів, а преференції дає агромагнатам – Скоцик

28 ноября, 14:55  Политическая  Украина

Влада продовжує витискати всі соки із фермерства, не пропонуючи натомість дієвої підтримки. Водночас, олігархічний бізнес має великі преференції і левову частку дотацій.


Про це заявив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик сьогодні у Рівному, коментуючи те, що з наступного року члени фермерських господарств стануть платниками єдиного внеску.

 

На думку політика, галузь фермерства зараз потерпає від рішень влади, що ставиться до аграріїв передусім як до донорів.

 

«У наступному держбюджеті на підтримку фермерських господарств виділено 1 мільярд гривень. Якщо врахувати, що таких господарств у нас за даними Держстату майже 45 тисяч, на кожне припаде менше 900 доларів на рік. Але навіть механізм розподілу цих копійок - кому, скільки та на яких умовах давати - Кабмін іще не створив. А от сплачувати єдиний соцвнесок із 1 січня наступного року члени фермерських господарств будуть змушені. Усе зроблено в стилі діючої влади. Однією рукою обіцяють допомогу, а іншою - забирають реальні гроші», - підкреслив Віталій Скоцик.

 

За його словами, влада підтримує передусім олігархічний бізнес, що отримує непропорційно великі дотації.

 

«Система розподілу дотаційних коштів для агропідприємств виписана так, щоб створити непомірні преференції для кількох наближених до влади бізнесменів із птахівництва. Тому 49% усіх виплачених дотацій за січень-вересень 2017 року отримали лише дві компанії - «Миронівський хлібопродукт» (1,251 млрд грн.) і «Укрлендфармінг» (444 млн грн.). Порівняйте з тим, яку підтримку обіцяють фермерам», - підкреслив Віталій Скоцик.

 

Нагадаємо, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2148 від 03.10.17 р. було внесено зміни до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»,  внаслідок чого, зокрема, члени фермерського господарства з 1 січня 2018 року увійдуть до кола платників єдиного внеску (ЄСВ).

 

Максимальною базою нарахування ЄСВ з Нового року буде 15 розмірів мінімальної зарплати. Проектом Закону про Державний бюджет України на 2018 рік передбачено зростання мінімальної зарплати до 3723 гривень - тож максимальна база нарахування єдиного внеску теоретично буде складати 55845 гривень.

 

Розмір мінімального страхового внеску складе відповідно 22% від нової мінімальної зарплатні - 819,06 грн. 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу