КИЕВ
15:38
Брюссель
14:38
Москва
16:38
Четверг, 18 апреля 2024

Новости



Держгеокадастр у нинішній формі має бути ліквідований - Скоцик

24 октября, 17:22  Политическая  Украина

Початок розслідування корупції в Держгеокадастрі є запізнілим, адже Аграрна партія та сільгоспвиробники ставили це питання протягом останніх років. Треба змінювати не лише персоналії на посадах, а всю корумповану систему розпорядження землею.

 

Так лідер Аграрної партії, перебуваючи в Кропивницькому, прокоментував те, що прем'єр-міністр Володимир Гройсман відсторонив Олега Цвяха від виконання обов'язків голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

 

На думку Віталія Скоцика, саме тиск аграріїв змусив владу діяти, починаючи кадрову чистку в Держгеокадастрі. Однак ці дії запізнілі і не є комплексним вирішенням проблеми.

 

«Аграрії давно закликали почати реальну боротьбу з корупцією в Держгеокадастрі, провели низку акцій, пікетів у Києві та під будівлями регіональних відділень цього відомства. Називали суми хабарів, які чиновники вимагають від підприємців за виділення землі. Доводили, що кадастр сформований непрозоро, а службовці сприяють рейдерству. До влади, як завжди, доходить із запізненням», - підкреслив Віталій Скоцик.

 

Водночас, на його думку, саме відсторонення від посади виконувача обов'язків голови Держгеокадастру та розслідування щодо нього та його підопічних системно проблему не вирішить.

 

«Мушу нагадати, що корупція виникла на ґрунті системи, при якій Держгеокадастр, окрім функцій розпорядження землею, «узурпував» і функції контролю за використанням земель. Якщо не прибрати цю гнилу систему, ті, хто прийде на зміну нинішнім чиновникам, сядуть на ті самі схеми і набиватимуть власні кишені», - вважає політик.

 

За його словами, земельні відносини залишаються однією з найбільш корумпованих сфер державного управління. Перш за все, у питаннях надання розпорядження земельними ділянками державної і комунальної власності, погодженні та експертизі документації із землеустрою й оцінки земель.

 

«Ми вважаємо, що Держгеокадастр у нинішній формі має бути ліквідований. Функції геодезії та картографії мають бути передані до Мінрегіону - туди, де вони і повинні бути. Державний земельний кадастр слід об'єднати з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Не повинно бути так, щоб земельна ділянка реєструвалася у одному місці, а права власності і похідні права користування фіксувалися в іншому. Саме таких системних змін чекає суспільство», - додає Віталій Скоцик.

 

Нагадаємо, сьогодні після засідання Ради регіонального розвитку у Києві Володимир Гройсман заявив про відсторонення в.о. голови Держгеокадастру і пообіцяв, що вже 25 жовтня звернеться до Генеральної прокуратури та НАБУ із закликом порушити справи проти Олега Цвяха та керівників районних управлінь його відомства.

 

Президент Петро Порошенко заявив, що це його спільна позиція з прем'єром, і вони доб'ються, щоб «смотрящих» не було ні в Держгеокадастрі, ні в інших відомствах.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу