КИЕВ
08:54
Брюссель
07:54
Москва
09:54
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Уряд успадкував радянські рефлекси брехні і "малює" неіснуючі досягнення - Скоцик

06 сентября, 12:25  Политическая  Украина

Учорашні виступи прем'єр-міністра та першого віце-прем'єра в ефірі одного з телеканалів щодо «економічних успіхів» України є чистою маніпуляцією в стилі радянських чиновників. Особливо разючою є брехня щодо державного сприяння агробізнесу - насправді галузь поклали на лопатки.

 

Таку думку висловив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик у своєму блозі, коментуючи заяви Володимира Гройсмана і Степана Кубіва про стрімкий розвиток сільського господарства, підтримку українських фермерів, зростання аграрного експорту та розвиток переробки.

 

«Хочеться вірити у цю картинку. Але склалося враження, що урядовці розказували про сільське господарство якоїсь із європейських країн, а не про нас. Тому що в реальності українські аграрії виживають не завдяки, а всупереч діям влади, що системно їх грабує. А економіка перебуває в піке, якщо міряти її не в знецінених гривнях», - переконаний Віталій Скоцик.

 

Насправді, на його думку, треба говорити про знищення агробізнесу.

 

«Реально відбулося знищення ефективної стимулюючої системи оподаткування АПК. Це призвело до того, що галузь, за експертними оцінками, втратила близько 50 млрд гривень.  Тваринництво стало просто збитковим», - підкреслює автор блогу.

 

За його словами, перепони, які держава створює аграріям, лише множаться. На початку року були проблеми з поверненням ПДВ. В останні ж місяці тисячі аграріїв, як і представники інших галузей економіки, зіткнулися з проблемою блокування податкових накладних.

 

«Проблема викликана введенням у дію з 1 липня вкрай недосконалої Системи моніторингу оцінки ризиків, яка дає можливість призупинення реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних. Тільки за липень було заблоковано більш ніж 100 тисяч накладних на загальну суму у понад  1,25 млрд. гривень. Підсумки серпня, судячи з усього, будуть гіршими, ніж у липні», - вважає політик.

 

На його думку, під загрозою опинилася не тільки ритмічна робота агровиробників, а й підприємці, які намагаються розвивати в країні переробку. Тим часом в уряді не забувають хвалитися розвитком переробки. Хоча сировинний експорт продовжує домінувати, нагадує Віталій Скоцик.

 

«Про потужну підтримку аграріїв державою і говорити смішно. По-перше, обсяги цієї підтримки у перерахунку на гектар приблизно у 80 разів менші, ніж у сусідніх країнах-членах ЄС. А нашим аграріям з європейськими колегами конкурувати треба. По-друге, навіть ці крихти доходять до аграріїв дуже повільно. По-третє, розподіл грошей на підтримку аграріїв здійснюється дуже цікавим чином. Більш ніж 800 млн. грн., або 42% з усіх уже виданих дотаційних грошей, опинилися не у малих чи середніх сільгоспвиробників, а у потужної Групи компаній «Миронівського хлібопродукту», один з власників якої радник Президента України Юрій Косюк», - підкреслює автор блогу.

 

За його словами, нинішня влада успадкувала ті самі радянські рефлекси брехні, завдяки яким свого часу компенсували відсутність прогресу в СРСР.

 

«Виступи прем'єр-міністра та першого віце-прем'єра України - це якесь радянське дежавю. Коли відстала економіка СРСР тріщала по швах, функціонери Політбюро так само годували людей з екранів історіями про захмарні здобутки. Тішить одне: підмінити реальність телевізійною брехнею в ХХІ столітті неможливо - народ усе бачить і робить свої висновки», - резюмує Віталій Скоцик.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу