КИЕВ
08:19
Брюссель
07:19
Москва
09:19
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Аграрна партія пропонує вдосконалити законодавство щодо фінансування партій

13 июля, 16:57  Политическая  Украина

Аграрна партія звернулася до керівництва НАЗК та голови Комітету ВРУ з питань запобігання корупції з пропозицією внести зміни у норми, що регламентують фінансування політичних партій.

 

Через неможливість отримати повну інформацію про осіб, що здійснюють внески на користь партій, політичні сили не завжди в змозі чітко дотримуватися норм закону та отримують звинувачення і судові позови, - йдеться у зверненні.

 

«Нещодавно керівника Полтавської обласної партійної організації Аграрної партії Віктора Скочка було притягнуто до адміністративної відповідальності у зв'язку з тим, що він отримав внески на підтримку партії від товариств, кінцевим бенефіціаром яких є громадянин Великобританії, українець за походженням із суто українським прізвищем. Це лише один із яскравих прикладів того, як недосконалості в законодавстві можуть впливати на рейтинги і авторитет будь-якої політичної партії. Підкреслюємо, Аграрна партія ніколи не мала намірів порушувати законодавство. Проблема виникла тому, що його виписано неналежним чином», - вважають в Аграрній партії.

 

Зокрема, окремої уваги потребують положення ст. 15 чинного ЗУ «Про політичні партії в Україні» щодо встановлення обмежень у здійсненні внесків на користь політичних партій юридичними особами, кінцевими бенефіціарами яких є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Йдеться про дуже розлогий перелік посадовців, але жодна партія не має інструментів, щоб перевірити, чи належать до нього ті чи інші особи.

 

«Очевидно, законодавець хотів захистити політичні партії від зловживань з боку осіб, які здійснюють внески, встановивши обов'язок суб'єкта, який здійснює внесок, разом з платіжним документом подати письмову заяву про те, що дана особа не належить до переліку тих, хто не має на це права. Але ця норма є мертвою, оскільки банки не перевіряють суб'єкта, який здійснює внесок, про що свідчить судова практика!» - підкреслюють автори звернення.  

 

Політична партія, отримавши внесок від особи, перевіряє її усіма можливими способами, зокрема, за інформацією про юридичну особу, яка міститься у ЄДРПОУ, але у цьому реєстрі не зазначається посада людини, яка є бенефіціарним власником юридичної особи. Отож, політична партія та її місцеві організації не мають інструментів, щоб повною мірою ідентифікувати бенефіціарного власника. Але при цьому в разі отримання внеску, що не відповідає нормам, партії несуть адміністративну відповідальність згідно зі ст. 212-15 Кодексу про адміністративні правопорушення, санкція якої становить штраф у розмірі до 130 нмгд (2210 гривень) з конфіскацією самої суми внеску.

 

«Вважаємо, що було б доцільно змінити норми щодо перевірки фінансування партій, з тим, щоб НАЗК письмово повідомляло політичну партію та її місцеву організацію про порушення порядку отримання внесків, і як наслідок, партія могла повернути кошти особі, яка здійснила внесок. А вже в разі невиконання цієї вимоги партією - НАЗК притягувала б її до відповідальності», - йдеться у зверненні.

 

Відповідні зміни Аграрна партія пропонує внести до останнього абзацу ст. 15 Закону України «Про політичні партії в Україні».

 

Також політична сила звертається з вимогою пояснити, яким чином політична партія може з'ясувати, що бенефіціарний власник є, наприклад, державним службовцем чи поліцейським, і які реєстри, відомості та джерела слід використовувати для ідентифікації осіб, які здійснюють внески.

 

«Наголошуємо, що недосконалість законодавства та інструментів для його виконання несе ще й суто політичні загрози. Є ризик, що суперечливими нормами можуть скористатися для того, щоб перешкоджати діяльності політичних сил в Україні, тобто підривати принципи демократії та змагання ідей і програм», - резюмують автори звернення.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу