КИЕВ
16:34
Брюссель
15:34
Москва
17:34
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



В Україні стартує національне дослідження вартості життя загиблих в ДТП

16 июня, 19:33  Политическая  Украина

В Україні оцінять вартість життя загиблих в ДТП. У Європі цифри, які визначають вартість життя, давно існують. Відповідне дослідження запускається в Україні вперше, повідомляє кореспондент Час.ua.

 

"У результаті ми отримаємо сукупну цифру того, скільки наша держава втрачає щороку грошей від ДТП. - Розповідає Ольга Дробишева, організатор дослідження, керівник «Traffic Challenge», - У дослідженні ми виявимо найбільш оптимальну методологію оцінки для нашої країни, а також оцінимо скільки коштує державі смерть від ДТП. Тобто ми показуємо світу, що рухаємось у конструктивному напрямку, бо розмовляти з ними однією мовою - це оперувати даними, тобто розмовляти мовою цифр".

 

З початку року до 31 травня за статистикою в Україні трапилось 60 тис. 220 ДТП, з них фактично 12тис. 530 людей було травмовано, з них 1178 загиблих, 1300 ДТП відбулися за участі дітей віком від 0 до 7 років.

"Це неможливо вирішити шляхом сил тільки Нацполіції. - Пояснює заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький. - Немає країн, де ДТП не трапляються. Це має бути комплекс заходів із залученням широкого спектру організацій, має бути політична воля, аби змінити ситуацію на краще". За його словами, з метою профілактики та попередження дорожньо-транспортних пригод серед дітей, патрульна поліція запустила пілотний проект "Шкільний офіцер поліції" в Києві, Львові, Одесі та Івано-Франківську.

На сьогодні основною метою є знизити аварійність на дорогах на 30% до 2020 року. У цьому переконує народний депутат, голова підкомітету Верховної Ради України з безпеки дорожнього руху Ігор Діденко. Депутат наголосив, що новий уряд повинен був би в своїй програмі дій визначити заходи щодо поліпшення ситуації з безпекою дорожнього руху. "Я вважаю, що на сьогоднішній день немає більш важливої проблематики, ніж збереження життя людей", - підкреслив він.

 

За статистичними даними Європейського Союзу, людське життя оцінюється в межах від 1 до 2 млн євро, а тілесні ушкодження громадянина під час ДТП - оцінюються в сотні тисяч євро. Президент Міжнародного центру безпеки дорожнього руху доктор Алан Росс зазначає, що було б добре, якби така статистика велась і в Україні. Алан Росс взявся консультувати це дослідження, яке проводитиме Національна програма Traffic Challenge в Україні. Він зазначив, що проблема для обліку всіх даних полягає ще в тому, сказав експерт, що в Україні не все ДТП фіксуються.

 

"Якщо це легка травма, або ДТП без травм, люди просто ремонтують автомобілі і не повідомляють нічого поліції", - підкреслив він.

Алан Росс рекомендує Україні обрати такий метод оцінки вартості збитків від ДТП як метод людського капіталу, який розглядає економічні наслідки аварій на дорогах. Цей метод застосовується представниками Всесвітнього банку.

Над дослідженням будуть працювати ряд наукових інститутів, науковці-економісти, демографи, а також юристи, представники страхового ринку.

 

Зокрема Президент Ліги страхових організацій України Олександр Філонюк вважає, що в Україні недостатньо робиться для створення безпечних умов на дорогах.

"Сьогодні ми маємо відносно нульовий ефект від заходів безпеки дорожнього руху, що проводилися в країні. Тому що найчастіше іде лише декларація того, що треба робити. Але так не вирішуються проблеми національної безпеки нашої держави".

 

Завірить об'єктивність та авторитетність дослідження аудиторська компанія BDO, що входить до п'ятірки найбільших світових аудиторів.

Результати дослідження мають представити громадськості за 2,5 місяців до початку осені. 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу