КИЕВ
02:40
Брюссель
01:40
Москва
03:40
Среда, 24 апреля 2024

Новости



Голландці дали гучного ляпасу насамперед Брюсселю, - експерт

07 апреля, 11:18  Политическая  Украина

"Здавалося б, відповідь на винесене у заголовок запитання лежить на поверхні: Україні та українцям. Але насправді ця відповідь така ж поверхова, як і невірна. Голландці вчора дали гучного ляпасу насамперед Брюсселю, власному уряду та європейській демократії як такій". - Про це пише Геннадій Друзенко в блозі на НВ.

"Спробую пояснити чому.

Для України результати голландського референдуму мало що змінять: лібералізації візового режиму вони не стосуються, зони вільної торгівлі з ЄС  - також, оскільки перше не є предметом Угоди про асоціацію, а друге - виключна компетенція Союзу, що не потребує схвалення держав-членів. Залишається політична частина Угоди, яка - будемо щирими - має мінімальний вплив на життя пересічного українця. А демократичної риторики, якою вона рясніє, не бракує в сотнях, якщо не тисячах інших міжнародних угод, стороною яких є Україна і які успішно набрали чинності незалежно від того, що думають про них голландські виборці.

 

Результати вчорашнього референдуму свідчать, що щось кардинально не так насамперед у «Європейському королівстві». Сама ідея виносити питання ратифікації УА на референдум далека від логіки демократії. Угода - складний документ, написаний сухою технократичною мовою більш як на тисячі сторінок. Добре, якщо в усьому світі її прочитало від корки до корки хоча б 1000 осіб. Думаю тримали її в руках чи переглядали по діагоналі в інтернеті в кращому разі десятки тисяч. Умовно її можна порівняти з кресленнями Аеробусу: розуміються на них сотні - користуються літаком десятки мільйонів. Так от уявіть, що конструкцію Аеробусу винесли на затвердження на референдумі. Аналогічний абсурд відбувся вчора в Голландії. Люди голосували за чи проти документу, який вони ніколи не тримали в руках і зміст якого слабо уявляють.

 

Друге. За попередніми підрахунками, проти ратифікації УА проголосувало трохи менше 2/3 від тих, хто взяв участь у голосуванні за явки 61%. Іншими словами, 20% голландських виборців ввімкнули червоне світло угоді, за яку агітував голландський уряд і яку попередньо схвалив голландський парламент, обраний значно більшою кількістю голосів тих самих нідерландських громадян. Вам не здається, що в Нідерландах серйозно поламалась не тільки демократична логіка, а і "демократична математика"? 

 

Третє. Проти кого проголосувала вчора більшість тих, хто прийшов на виборчі дільниці? Явно не проти України, яка у свідомості більшості голландців - terra incognita десь на краю землі. Голландці голосували насамперед проти об'єднаної Європи в особі європейських інституцій, які ініціювали укладення УА, вели тривалі перемовини з Україною щодо її змісту, схвалили її остаточний текст і навіть встигли ратифікувати - кожна відповідно до своєї  компетенції. Не зайве нагадати, що серед цих інституцій є і Рада ЄС, членом якої є один із нідерландських міністрів, а членів Європарламенту обирають - нарівні з іншими громадянами держав-членів ЄС - також голландці. 

 

Отже, головний голландський ляпас вчора дістався Євросоюзу. Другий - голландському уряду, який агітував за ратифікацію УА. Третій - демократії як такій у її нідерландській версії. 

А що ж Україна? Для нас результати голландського референдуму - насамперед привід замислитись про те, наскільки реальний Євросоюз схожий на ту мрію про "світле майбутнє", яку нам щодня намагаються продати українські можновладці". 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу