КИЕВ
17:27
Брюссель
16:27
Москва
18:27
Пятница, 26 апреля 2024

Новости



Неймовірна історія про те, як собака змусила владу поважати народ

21 июля, 08:15  Социальная  Украина

Які асоціації виникають у нас при слові «Швейцарія»? Альпи, долари в швейцарському банку, сир, швейцарський годинник, шоколад, едельвейси.

 

Є ще дещо, що не одразу приходить на думку. Це симпатичні швейцарські собаки породи Бернський Зенненхунд. Цей милий песик став дуже популярним завдяки відомому російському серіалу «Счастлівиє вмєстє». Йдеться звісна річ про Барона Букіна. Хто не знає може глянути на фото.

 

Існують різні версії щодо походження породи Бернський Зенненхунд. Деякі дослідники вважають, що це бернська пастуша собака відома з часів Римської імперії. Ці чотирилапі друзі здавна виконували три функції: пасли худобу, захищали господарів і допомагали на полюванні. З цією породою пов'язана одна дуже повчальна історична подія.

 

У 1483 бургомістром Цюріха був обраний цеховий майстер Вальдман, голова демократичної партії. Він зробив багато корисних справ: домігся скорочення управлінського апарату; церква була позбавлена права успадковувати або взагалі купувати нові земельні володіння. Шляхи сполучення, в підвладних Цюріху землях були значно поліпшені; ринок Цюріха було піднято на небувалу доти висоту. При ньому було встановлено державну монополію на торгівлю сіллю.

 

Однак у 1489 році він мав необережність видати необдуманий указ про винищення всіх зененхундів, оскільки вони начебто нищили виноградники аристократії. Селяни звісно ж дуже обурились, оскільки собаки були їх незамінними помічниками.

 

Бернський Зенненхунд

 

Відбулося повстання. Бургомістр позбувся не тільки посади, але й голови . Згодом йому збудували гарний пам'ятник, але це навряд чи втішило бідного Вальдмана.

 

Добре було б завести хорошу традицію, що відповідала б демократичному євро інтеграційному духові. Дарувати цуциків зененхундів нашим новообраним мерам, та й іншим високо посадовцям для нагадування про цю повчальну історію.

 

Мораль така - хто тебе поставив, той тебе має моральне право зняти, якщо ти його не чуєш.

 

Автор: Андрій Поцілуйко, група vilni.info  для ЧасUA 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу