КИЕВ
12:19
Брюссель
11:19
Москва
13:19
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Розпуск Верховної Ради не гарантує оновлення парламенту, — експерт

21 мая, 18:26  Политическая  Украина

Дострокові парламентські вибори не приведуть до суттєвого оновлення влади. Більшість депутатів, які зараз є у Верховній Раді, знову туди пройдуть.

 

Таку думку висловив керівник політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович в ефірі телеканалу «НАШ».

 

«Я не бачу прямого зв'язку між обранням нового президента і потребою проводити дострокові парламентські вибори. Аргументація про низький рівень підтримки у 4% не є юридичною підставою. Зеленський мав би допрацювати з тими, кого так само обрали люди на виборах, і виконувати свої функції, а не переформатовувати законодавчу гілку влади під себе. Рішення про розпуск парламенту суто політичне», - говорить політолог.



На думку експерта, в разі збереження нинішньої виборчої системи або повернення до пропорційної системи із закритими списками, навіть за зниження виборчого бар'єру до 3%, більшість депутатів цієї каденції зможуть перекочувати до нового складу Ради.



«Переважна більшість депутатів, які зараз у парламенті, знову ж таки туди потраплять. Так, «Слуга народу» заведе своїх людей, але велике питання, хто буде у їхніх списках. Коли кажуть, що дострокові вибори загрожують «Народному фронту» і «Блоку Петра Порошенка», то це не зовсім так. Шанси НФ, дійсно, сумнівні, а ось у БПП рейтинг - приблизно 10%, тож позиції в них непогані», - каже Ігор Рейтерович.


Ігор Рейтерович на телеканалі "НАШ"

 

За словами політолога, значно більше користі було б від ухвалення нового Виборчого кодексу.



«У нас є виписаний новий Виборчий кодекс. Він дещо складний, але доволі непоганий. У разі дострокових виборів його ухвалення не можливе, але якби вибори пройшли у визначений законом термін, час для його затвердження був би», - стверджує експерт.

 


Нагадаємо, під час інавгураційної промови президент Володимир Зеленський оголосив про своє рішення розпустити парламент восьмого скликання. 21 травня відбулись консультації з керівниками фракцій, після яких більшість із фракцій заявили, що готові до дострокових виборів, водночас дискусії точилися стосовно того, за якою системою можуть ці вибори пройти. Надвечір на сайті Президента з'явився указ про розпуск Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня 2019 року.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу