КИЕВ
12:26
Брюссель
11:26
Москва
13:26
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Після виходу з коаліції Аваков навряд чи може розраховувати на роль регента, - політолог

17 мая, 18:06  Политическая  Украина

Або нова, не надто слухняна, та все ж коаліція, або розпуск парламенту з присмаком незаконності – такі карти роздали депутати новообраному Президенту. Який шлях він обере - стане зрозуміло впродовж найближчих тижнів. Далі тягнути не буде сенсу, адже всі терміни розпуску парламенту спливуть.

 

Про це заявив керівник політико-правових програм "Українського Центру суспільного розвитку" Ігор Рейтерович.

 

«Те, що "Народний фронт" вийде з коаліції,  було зрозуміло вже під час голосування за призначення інавгурації, коли їхні депутати різко змінили свою позицію щодо дати. Очевидно, що цей вихід із коаліції був зроблений, аби не допустити дострокових виборів. Саме "Народний фронт" зі всіх фракцій, які зараз у парламенті, найменше в них зацікавлений. Вони не брали участі в президентських перегонах, у них низький рейтинг і у них є кілька груп впливу», - говорить політолог.


За його словами, те, що фракція ухвалила спільне рішення, свідчить про співпадіння інтересів усіх груп, які в ній є.


«Перша група зорієнтована навколо Парубія. Очевидно, на строкових виборах він розраховує виторгувати собі кращі преференції. Друга група - Турчинова-Яценюка - досі не ухвалювала рішення, як і з ким їм іти на наступні вибори, тож їм теж потрібно більше часу. І третя група -Авакова - від початку підтримувала Зеленського, але, судячи з того, що весь "Народний фронт" прийняв таке рішення, не виключено, що між ними пробігла чорна кішка», - каже Рейтерович.


На думку політолога, Аваков не отримав того, чого хотів, і навряд чи вже зможе розраховувати на роль «регента» при Президенті Зеленському.  


«Цікаво буде подивитися, як зміниться тональність команди Зеленського стосовно Авакова і чи буде його прізвище випливати в контексті тих чи інших призначень, які є в компетенції Президента», - зазначає експерт.


Він вважає, що Зеленський може спробувати сформувати коаліцію під себе.


«Теоретично в Раді може бути сформована нова коаліція. Це, до речі, є одним із шансів для Зеленського. Звичайно, він не матиме депутатів, які будуть особисто йому віддані, але для ухвалення певних рішень і законів така перспектива залишається», - каже фахівець.


Або ж новообраний Президент, попри відсутність юридичних підстав, може ризикнути і  все ж таки піти на розпуск Ради.


«Ми вже чули заяву Разумкова, що коаліції не було останні кілька років. Звісно, вони можуть спробувати знайти якесь юридичне, формальне обґрунтування, щоб розігнати парламент. Але тут вони наражаються на ризик позовів народних депутатів про неконституційність такого рішення, і не зрозуміло, як це сприймуть наші західні партнери. В будь-якому разі, якщо Президент на це піде, залишаться сумніви у законності такого кроку і неприємний післясмак», - стверджує експерт.


Разом з тим політолог наголосив, що жодної катастрофи через розпад коаліції не сталося і «вакууму влади» немає.


«Верховна Рада може легітимно працювати й ухвалювати рішення і без коаліції. І навіть якщо буде оголошено розпуск, вона працюватиме до присяги нового складу депутатів. Уряд залишається легітимним, принаймні, доки не буде сформовано нову коаліцію, яка призначить новий склад Кабміну. Із заяви Гройсмана вже зрозуміло, що він іти у відставку не збирається. Тому  панічні заяви, що зараз у нас "вакуум влади" - це не зовсім правда. І парламент,  і уряд залишаються легітимними і можуть працювати», - говорить Рейтерович.


Нагадаємо, 17 травня після заяви "Народного фронту"  про вихід із коаліції Голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції депутатських фракцій «Європейська Україна".

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу