КИЕВ
11:28
Брюссель
10:28
Москва
12:28
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Крим і «список Путіна» в Європарламент

13 мая, 18:09  Политическая  Украина

Міжнародний рух за деокупацію Криму і солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA розпочав кампанію «Європарламент/ Кандидати, скажіть: чий Крим?» у країнах ЄС. Про це йдеться в блозі директора Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД на ЦЕНЗОР.НЕТ


В зв'язку з цим Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова, що входить до #LIBERATECRIMEA, спільно з Кримськотатарським ресурсним центром, провели попередній аналіз, хто є ворогами України й Криму і натомість - друзями Путіна під час поточних виборів до Європейського Парламенту.

Відзначимо, що найбільш чітко на проросійських позиціях в країнах ЄС стоять крайньо ліві та праві партії. Враховуючи ситуацію з еміграцію в країни ЄС з країн «третього світу», економічні негаразди в ряді країн євроспільноти, ріст євро скептицизму, сепаратизму, зокрема - в Іспанії, «брекзіт» у Великобританії, представництво таких партій в майбутньому складі Європарламенту цілком може зрости. Не забуваймо також і про те, що Кремль стоїть за фінансуванням ряду партій, які сповідують євро скептицизм і крайній націоналізм.

Але про все по черзі.

В цьому огляді ми зупинимося не на всіх країнах ЄС, а візьмемо ті, від яких цілком ймовірне проходження до Європарламенту євроскептиків та інших, зручних для Кремля і ворожих до України, політичних сил.

Під час аналізу також врахуємо фактор партій, які представлені й у поточному складі одного з вищих законодавчих органів ЄС.

Великобританія

Ця, країна, схоже, востаннє бере участь у виборах до Європарламету. Відзначимо, що в поточному складі британської делегації вже представлені Партія брекзіту та Британська партія незалежності. Переважна більшість представників цих партій не є проросійськими, адже Британія, особливо після Солсбері, традиційно є послідовно нелояльною для Росії державою.  Але при цьому не варто забувати, що Партію незалежності підозрювали у симпатіях і навіть фінансуванні з РФ

Нідерланди

Достатньо велике представництво має права Партія Свободи, в Європарламенті її представляють депутати Андре Елісен, Марсель де Грааф, Олаф Стагер, Ауке Зійлстра.

Бельгія

Пересторогу викликає партія «Фламандський інтерес» - автономістська (потенційно сепаратистська) партія. Для такої партії, як і для, наприклад, каталонських сепаратистів, визнання Криму українським є невигідним. Бо Крим для них - привід сподіватися на розширення власної національної автономії і навіть вимагати відокремлення.

Франція: відверто на проросійських позиціях перебувають кандидати з Національного фронту Марін Ле Пен. Саме депутати від цієї партії їздили в анексований Крим, виступали за зняття санкцій з РФ.

Іспанія

Загрозу представляють кандидати від правої партії Vox (Голос) i лівих популістів Podemos (Можемо).

Німеччина

Як не дивно, депутати від цієї країни становлять найбільшу небезпеку. Німеччина має найбільше представництво в ЄП. Соціал-демократична партія - друга за популярністю у ФРН -  має досить помірковані позиції щодо РФ, підтримує будівництво Північного потоку-2.  Та що там СДПН, якщо навіть євродепутат від правлячих у ФРН ХДС/ХСС Ельмар Брок казав, що «Крим уже не повернути» і пропонував Україні обрати нейтральний статус. Але головна небезпека - ультраправа «Альтернатива для Німеччини». Саме підтримка цієї партії суттєво зросла порівняно з виборами 2014 року. Також варто згадати ще одну праву партію - «Блакитну партію Німеччини». Наприклад, депутат від неї, Маркус Претцель  - їздив у окупований Крим. А ще ж є Націонал-демократична партія Німеччини, ще одна євро скептична крайньо націоналістична й недружня Україні політсила...

Італія

Ще одна країна, яка входить в топ-5 в ЄС за представництвом у Європарламенті. І також може дати потенційно недружній для українського Криму і України в цілому склад. Тут на проросійських позиціях перебувають «Рух 5 зірок», Ліга Півночі, потенційно - і представники партії Берлусконі «Вперед, Італіє!».

Чехія

Тут лояльних до РФ кандидатів висувають Комуністична партія Чехії та Моравії, Партія вільних громадян.

Австрія

Традиційно зручною для просування позиції Путіна тут є Австрійська партія свободи.

Угорщина

Тут проти України будуть виступати не тільки кандидати від ультра-правої Йоббік, але й від правлячої нині Фідеш, яка ще й посварилася з Європейською народною партією, куди досі входила. Депутати від неї, радше за все, будуть в новому Європарламенті творити одну групу з європейськими націоналістами.

Болгарія

Тут загрозу становить права партія АТАКА.

Греція

Серед наших потенційних ворогів назвемо кандидатів від партій Золотий світанок (ультра-права) та Комуністична партія.

Латвія

Тут на проросійських позиціях буде перебувати в першу чергу Латвійський союз росіян, їх представник - Мірославс Мітрофановс, нині - депутат Європарламенту.

Польща

Тут не так з проросійських, як з антиукраїнських позицій будуть виступати партії Свобода, ПІС, Кукіз15, Конгрес нової правиці (Міхал Марусік, Станіслав Жовтек)

Словаччина

В цій країні чимало є місцевих депутатів - ворогів України й Криму. Зокрема після тогорічного візиту на окупований півострів в цю когорту, зокрема, потрапили Петер Марчек, Мартіна Шимковічова, а також спікер парламенту Андрей Данко, який хоч і не їздив у Крим, але публічно захищав місцевих проросійських депутатів.

Тут також загрозу становлять Словацька національна партія, «Котлеба - Народна партія наша Словаччина», Комуністична партія.

Звичайно, далеко не очевидно, що репрезентанти даних політсил, якщо потраплять до Європарламенту, автоматично будуть просувати проросійський порядок денний. Тому, аби чітко з'ясувати позицію кандидатів і партій, що їх висунули, активісти #LIBERATECRIMEA в країнах ЄС відправили листи на національні партії, які беруть участь у виборах до Європарламенту, в яких просять дати чітку відповідь стосовно їх позиції з наступних питань:

Чи буде партія підтримувати деокупацію Криму?

Чи підтримуватиме відновлення територіальної цілісності України?

Чи підтримуватиме продовження санкцій проти Російської Федерації?

Яка позиція партії щодо захисту прав людини в Криму?

Яка позиція партії щодо захисту колективних прав кримськотатарського народу?

Якщо відповідь партій буде негативною щодо будь-якої з позицій, активісти будуть вдаватися до пікетів офісів партій в тій країні, де вони діють, а кандидатів від неї тавруватимуть як агентів Путіна (даватимуть чорні мітки, поширюватимуть відповідну інформацію тощо). При чому рух залишає за собою право вдаватися до таких дій як під час виборів у Європарламент, так і після них, якщо до ЄП потраплять проросійські кандидати. 


Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу