КИЕВ
09:34
Брюссель
08:34
Москва
10:34
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Спроба розколоти Православну церкву України не вдалася, — експерт

14 мая, 16:00  Политическая  Украина

Не приїхавши до Філарета, єпископи Київського патріархату, по суті, підтримали Епіфанія. В конфліктній ситуації митрополит узяв гору і його авторитет зміцниться не лише в церкві, а й у суспільстві загалом.

Про це заявив експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Юрій Подорожній.

«14 травня було вирішальним у конфлікті між Філаретом і Епіфанієм. Цього дня Українська православна церква вшановує святого митрополита Макарія (1497), мощі якого перебувають у Володимирському соборі. За традицією почесний патріарх запрошує на вшанування цього святого єпископів усієї церкви. Єдиним, кого демонстративно не запросили, був очільник Православної церкви України митрополит Епіфаній», - говорить Юрій Подорожній.

За словами експерта, таким вчинком Філарет поставив єпископів перед вибором, кого підтримати - його чи залишитися вірним новоствореній церкві.

«Ми побачили, що на вшанування приїхали лише кілька єпископів. Показово, що не з'явився Луцький митрополит Михаїл, який є одним із найавторитетніших єпископів у церкві. Його позиція важлива для інших єпископів», - зазначає Юрій Подорожній.

Фахівець нагадав, що конфлікт розпочався через те, що Філарет, лобіюючи обрання керівником Православної церкви Епіфанія, розраховував, що той буде лише формальним очільником.

«Коли відбувався Об'єднавчий собор, патріарх Філарет доклав максимум зусиль, аби ПЦУ очолив його ставленик і протеже Епіфаній. Кажуть, що його позиція стосовно митрополита була настільки категорична, аж до непроведення Собору. На що очікував нині вже почесний патріарх після створення ПЦУ на чолі з Епіфанієм? Звісно, на те, що він і надалі залишиться очільником церкви при формальному керівнику. Та митрополит Епіфаній почав зміцнювати власний авторитет у церкві й управляти нею, не озираючись на старого патріарха», - говорить Юрій Подорожній.

Він вважає, що відсутність масової підтримки єпископами Філарета зміцнить позиції Епіфанія.

«Одним із можливих сценаріїв є відправлення почесного патріарха на покій і зміцнення позицій митрополита як справжнього керівника та менеджера новоутвореної автокефальної церкви. Відставка з київського престолу почесного патріарха загалом має посилити і тенденцію переходів церковних громад Московського патріархату до ПЦУ», - стверджує експерт.

Наразі приходів, які перейшли у Православну церкву України - приблизно 500, а, на думку Юрія Подорожнього, могло б уже бути майже 3000.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу