КИЕВ
18:09
Брюссель
17:09
Москва
19:09
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Організувати масовий підкуп виборців під час президентської кампанії фізично не реально, – експерти

20 марта, 17:40  Политическая  Украина

З «арбітра» виборів поліція перетворилася на головного «бійця» політичного рингу. Медійна війна з підкупом виборців - ширма для бездіяльності поліції.

Із реальної боротьби зі злочинною діяльністю тема підкупу виборців перетворилася на піар-технологію окремих політиків. У штучному розгоні інформаційної кампанії брали участь штаби кількох кандидатів, медіа-холдинг Ігоря Коломойського, проросійські ЗМІ і найбільше - керівництво МВС.Сам міністр став головним ньюзмейкером розкручування теми «брудних виборів» та створював найбільше інформаційних приводів.

 

Такі дані спільного дослідження «Центру контент-аналізу» та «Українського Центру суспільного розвитку» оприлюднили під час круглого столу «Підкуп виборців: загроза чесним виборам чи елемент інформаційної війни?», який відбувся 20 березня в прес-центрі інформагентства «Українські новини», повідомляє прес-служба ГО «Український Центр суспільного розвитку»

 

 
У дослідженні проаналізовано, як висвітлювали тему підкупу виборців у 60 ключових ЗМІ та соцмережах в Україні протягом січня-лютого. За цей час з'явилося 1491 повідомлення, яке здобуло 20,6 млн контактів з аудиторією. Найбільшу частку контенту щодо підкупу, а саме 36%, згенерувало МВС. Іще 16% припадає на партію «Батьківщина», 13% - на незалежних активістів, 11% - на БПП і 10% - на СБУ та ГПУ. Найбільше звинувачень було озвучено в адресу Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. Можливі факти підкупу іншими кандидатами майже не обговорювалися.

 

аналіз


«По суті, інформаційна війна точилася переважно між двома штабами. Однак більшість повідомлень були поширені Нацполіцією та МВС, причому Арсен Аваков став лідером серед спікерів із тієї теми, видавши 269 повідомлень. В основному звинувачення лунали на адресу Порошенка. Хочу звернути увагу, що протягом січня тему розігрівали. В цей час закидали потрібні тези, які готували аудиторію до стадії персоналізації. Такий розігрів свідчить про нагнітання ситуації та спробу маніпулювання суспільною думкою», - говорить заступник голови аналітичного відділу «Центру контент-аналізу» Сергій Стуканов.


Найбільше тему підкупу виборців розкручували підконтрольні Ігорю Коломойському телеканали та проросійські ЗМІ.


«Цікавий момент - на місцеві ЗМІ в регіонах припадає досить малий відсоток розповсюдження інформації, що вказує на штучність кампанії. Якби вона розвивалась органічно, першими повідомлення про факти підкупу з'являлася б саме на місцях. І ще один примітний момент, що всі меседжі, оприлюднені МВС, одразу ж транслювалися російськими ЗМІ, і це в тому числі працювало і на іномовлення», - зазначає експерт із питань інформаційних та іміджевих технологій «Українського Центру суспільного розвитку» Тетяна Ілюк.


Здійснити масовий підкуп виборців на президентських виборах практично не реально, - стверджують політологи.


«Організувати підкуп виборців можна в рамках певних округів, можна на місцевих виборах. Але в межах всеукраїнської президентської кампанії це ні фінансово не вигідно, ні фізично не можливо», - каже адвокат Денис Фєтісов.


Однак розкручувати тему вигідно, щоб понизити рейтинг опонента і виправдати можливу власну поразку.


«Подібні заяви роблять для того, щоб легітимізувати свої дії, коли підеш до суду. Чому я програв? Бо опонент всіх теж скупав, а те, що він теж усіх скуповував, нікого не турбує», - говорить директор аналітичної групи «Левіафан» Микола Мельник.


За словами експертів, ця інформаційна кампанія показала збіг інтересів багатьох політиків.


«Ця тема є наслідком ситуативного збігу інтересів певних політичних гравців: Тимошенко, частково Гриценка, Ляшка, звичайно, міністра внутрішніх справ, його радників і деяких афільованих із МВС громадських організацій. На превеликий жаль, ньюзмейкери використовували цю тему не як проблему виборчого законодавства. Вони розглядали її виключно як політичну і можливість напасти на штаб опонента, отримати інформаційний привід і іноді відволікти увагу від своїх проблем», - зазначає керівник політико-правових програм ГО «Український Центр суспільного розвитку» Ігор Рейтерович.


На думку політологів, тональність, із якою МВС узяло участь в інформаційній війні, чітко свідчить про політичну заангажованість його керівництва.


«Коли йдеться про такі резонансні справи, як убивство Катерини Гандзюк, міністр внутрішніх справ мовчить, хоча є прямі звинувачення на адресу відомства. А коли мова йде про більш прогнозовану тему вибори - він активний. Арсен Аваков використовує свій голос у політтехнологічному ключі. І так маргіналізується саме явище підкупу виборців: коли наступного разу когось зловлять за руку - люди вже не зреагують», - говорить керуючий партнер «Центру контент-аналізу» Олександр Маріковський.


Політологи вказують на те, що вести мову про підкуп виборців до самого дня голосування - взагалі спірне питання.

 
«Усі ті технології, в застосуванні яких штаби звинувачують один одного, на межі законності. Однак чи дійсно вони працюють - покаже голосування, все вирішується в день виборів», - говорить політичний консультант Михайло Чаплига.

 


 

 

Аналітичний звіт додається

Прес-служба ГО "Український Центр суспільного розвитку"

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу