КИЕВ
12:05
Брюссель
11:05
Москва
13:05
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Створення Міністерства ветеранів затягується через корупційну складову – Рада ветеранів

10 июля, 09:15  Политическая  Украина

Бюрократичний хаос - так двома словами можна описати надання пільг і державних гарантій ветеранам. Цими питаннями опікуються 22 державні органи виконавчої влади, функції яких переплітаються і дублюються. Тоді як створення Міністерства ветеранів затягуються через небажання інших відомств передавати свої повноваження та майно і відсутність політичної волі.

 

Про це йшлося під час засідання Ради з питань ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО.

 

«Питання напрацювання ветеранської політики в державі не просто назріло, а перезріло. У нас уже налічують 1,6 млн ветеранів АТО, неоголошених війн та військових конфліктів, яких було 28. Нам потрібна якісна робота профільного комітету і потрібне окреме Міністерство на зразок американського, яке ефективно працює в постійно воюючій країні. Але важливо не допустити, щоб такий орган створили просто формально, для відмивання грошей. Ми мусимо запустити дійсно працюючу структуру, яка виконуватиме всі свої функції», - говорить лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

Самі ветерани ідею створення подібного міністерства відстоюють уже понад 10 років, після початку війни на Сході країни її необхідність стала ще більш актуальною.

 

«Сьогодні хлопці, які на передовій, не задумуються, що чекає їх, коли вони вийдуть на пенсію. Ви знаєте, що надбавка до пенсії за участь у бойових діях становить аж 50 гривень, а надбавка за ордени - дещо більше ніж 200 гривень? Ну не може бути такого підходу до людей, які ризикують своїм життям. Завдання Міністерства ветеранів - розробити й упровадити таку політику, щоб хлопці, які йдуть на війну, розуміли, що вони отримуватимуть достойну пенсію; якщо втратять здоров'я, то держава їх забезпечить, або якщо, не дай Боже, вони не повернуться, про їхні сім'ї дбатимуть», - каже український військовий, полковник запасу, екс-голова Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Артур Дерев'янко.

 

Він розповідає, що своєчасність допомоги ветеранам часто блокується через корупцію у державних органах.

 

«2014 року після початку бойових дій на сході в Україні створили Державну службу України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, однак повноцінно вона так і не запрацювала. Усі програми в неї позабирали в інші міністерства. Чому? Бо там давно налагоджена схема, хто кому і скільки заносить. Уже рік ця служба без голови, бо на посаду її очільника намагаються проштовхнути людину із кримінальним минулим», - каже Артур Дерев'янко.

 

Формувати державну політику з питань ветеранів має окреме профільне міністерство, а реалізовувати її потрібно на місцях на рівні кожної громади, - упевнений голова Ради з питань ветеранів Андрій Янченко.

 

«Сьогодні в Держслужби з питань ветеранів, яка практично перетворилася на статиста, 1-2 працівники в області. Що вони можуть зробити? 80% питань ветеранів можна роз'вязати на рівні громади. Важливо, щоб у процесі децентралізації в ОТГ була принаймні одна людина, яка сприятиме розв'язанню проблем ветеранів», - каже Андрій Янченко.

 

 

Учасники засідання також обговорили програми підтримки ветеранів та членів їхніх сімей, родин загиблих учасників російсько-української війни.

 

«Практично в кожній області, окрім державної програми, діють місцеві. Вони частково дублюють центральну і передбачають матеріальну допомогу, оздоровлення, фізичну та психологічну реабілітацію і працевлаштування. Але левова частка коштів за цими програмами йде саме на матеріальну допомогу. Однак нам потрібно думати не стільки про те, як нагодувати, скільки як дати вудочку. Ми не раз бачили картину, коли ветерани повертаються на стару роботу і через два місяці звільняються. Нам треба більше думати про їх соціальну адаптацію, про можливість займатися підприємництвом. У США, наприклад, є міста, де цілі сегменти бізнесу віддають ветеранам», - говорить Андрій Янченко.

 

Ветерани із Франківщини виступили також з ідеєю створення спеціальних кооперативів із будівництва, а пізніше й обслуговування житла ветеранів, та створення відповідної асоціації, яка допомагала б цим новим організаціям працювати, використовуючи досвід інших.

 

Джерело: Аграрна партія

 

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу