КИЕВ
09:37
Брюссель
08:37
Москва
10:37
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Аграрна партія знову стала мішенню маніпуляцій НАЗК – юрист

14 мая, 12:55  Политическая  Украина

Чиновники Національного агентства з питань запобігання корупції влаштували чергове піар-шоу, метою якого найімовірніше стало банальне прагнення продемонструвати свою ефективність.

 

Так, днями НАЗК презентувало аналіз звітів політичних партій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру за 2017 рік. І очікувано не обійшлося без відвертих маніпуляцій.

 

Про це заявила керівник юридичного департаменту Центрального апарату Аграрної партії Ірина Петренко.

 

«НАЗК заявило про передання до державного бюджету України 1,3 мільйона гривень незаконних внесків на рахунки політичних партій, конфіскованих за рішенням суду.

 

І це була досить структурована презентація, дані якої вмить підхопило багато ЗМІ.

 

Однак ці відомості суперечать дійсності. Зокрема, зазначено, що в Аграрної партії за рішенням суду конфісковано 500 800 гривень.

 

Проте відносно політсили жодних судових рішень не було, і ніхто з нас грошей не стягував. Всі кошти, які надійшли на рахунок партії з порушеннями, ми повернули самостійно. І про це НАЗК добре знає», - зазначила експерт.

 

Найбільше юристів обурив той факт, що Аграрній партії ще й присудили почесне перше місце, мовляв, саме в неї конфісковано найбільше внесків.

 

Далі у списку НАЗК -  «Українське об'єднання патріотів - УКРОП» - конфісковано 468 947 гривень, об'єднання «Самопоміч» - 134 168 гривень, Конгрес українських націоналістів - 101 652 гривні, Прогресивна соціалістична партія України - 42 620 гривень.

 

Юристи Аграрної партії ретельно перевірили всі дані щодо судових рішень і відносно Аграрної партії, і відносно інших політсил із «чорного списку» НАЗК.

 

«Аграрна партія завжди дуже чітко контролює внески, які надсилають на її рахунки. І відслідковує джерела, з яких вони надходять, відповідно до вимог законодавства.

 

Якщо виявлено якісь порушення, внески завжди повертають назад. Водночас про всі подібні випадки Аграрна партія завжди добросовісно повідомляє НАЗК.

 

Національне агентство зі свого боку на підставі наших повідомлень запрошує нас на підписання протоколу і фіксує, що з боку політсили та її партійних організацій немає порушень. У 2017 році у нас дійсно було близько 20 таких випадків.

 

Але всі внески вчасно виявили та повернули», - констатувала Ірина Петренко.

 

Стосовно ж інших партій, які увійшли до рейтингу НАЗК щодо конфіскованих незаконних внесків, - там справді мали місце зазначені факти, - зауважила керівник юридичного департаменту Центрального апарату Аграрної партії.

 

«До інших партій зі списку НАЗК дійсно надходили з порушеннями вказані суми.

 

Однак ці політсили їх не повертали. І були відповідні судові рішення. І дійсно незаконні внески з них стягували до державного бюджету.

 

Однак наголошую: відносно Аграрної партії жодного судового рішення, згідно з яким до бюджету саме з політсили стягнули таку суму, немає», - пояснила Ірина Петренко.

 

За словами юриста, відверті маніпуляції стосовно Аграрної партії - це лише свідчення того, що чиновники у будь-який спосіб намагаються продемонструвати якість своєї «плідної» діяльності та хоч якось аргументувати доцільність існування НАЗК.

Джерело: Аграрна партія

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу