КИЕВ
09:10
Брюссель
08:10
Москва
10:10
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Українці у жовтні стали гірше ставитися до Зеленського, Гончарука і Разумкова - опитування КМІС

15 октября, 14:15  Публикации  Украина

Серед жителів України протягом місяця скоротилася кількість тих, хто позитивно ставиться до президента України Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Олексія Гончарука та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) з 9 до 11 жовтня.

Згідно з результатами опитування, у жовтні порівняно з вереснем знизилася кількість тих, хто позитивно ставиться до трьох перших осіб держави: Зеленського (73% і 66%), Гончарука (17% і 10%) і Разумкова (33% і 27%).

 

Водночас рівень впізнавання Гончарука і Разумкова невисокий: першого не знають 48% опитаних, другого - 36%. Трохи зросла кількість тих, хто позитивно ставиться до співголови фракції "Опозиційна платформа - За життя" Юрія Бойка і лідера фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко, ставлення до лідера партії "Голос" Святослава Вакарчука та п'ятого президента України, лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка.

 

Крім того, 64% опитаних у тій чи іншій мірі схвалюють дії і заяви Зеленського у вересні та жовтні, 22% - не схвалюють. 51% респондентів підтримують дії уряду протягом вересня і жовтня, 27% - ні. 53% учасників дослідження схвалюють дії Верховної Ради протягом вересня і жовтня, 30% - не схвалюють.

 

За даними дослідження, кожен десятий українець (10%) нічого не чув про протести 1-2 жовтня проти плану Зеленського щодо завершення конфлікту на Донбасі, які відбувалися в Києві та інших містах України. 22% респондентів сказали, що вони мало знають про вимоги протестувальників. У тій чи іншій мірі підтримали протести 26% опитаних, 41% не підтримали ці протести.

 

37% респондентів у тій чи іншій мірі схвалюють доручення Зеленського розпочати підготовку великих державних компаній до приватизації, 41% - не схвалюють це рішення.

 

Порівняно з вересневим опитуванням на 6 процентних пунктів (з 64% до 70%) зросла частка тих, хто вважає, що питання про продаж землі сільськогосподарського призначення має вирішуватися тільки на всеукраїнському референдумі. З 26% до 20% зменшилася кількість тих, хто вважає, що це питання можуть вирішити президент, Верховна Рада і Кабмін.

 

Якби референдум про продаж землі відбувся найближчої неділі, то 55% українців проголосували б проти продажу землі, 21% - за продаж, 12% не брали б участі у такому референдумі, ще 12% - не визначилися зі своєю думкою. Отже, якщо брати до уваги відповіді тих, хто взяв би участь у референдумі й визначився, "проти" проголосували б 72%, "за" - 28%.

 

Крім цього, 49% опитаних українців схвалюють заяву міністра освіти Анни Новосад про те, що з 2020 року всі російськомовні школи України перейдуть на українську мову навчання, 47% - в тій чи іншій мірі не схвалюють таке рішення.

 

Також 44% респондентів вважають, що співпраця України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) корисна для країни, 37% - що шкідлива.

 

Опитування було проведено методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. Під час опитування проведено 1200 інтерв'ю, похибка вибірки з вірогідністю 0,95 не перевищує 3%.

Дані цього дослідження порівнюються з результатами опитування КМІС, проведеного з 16 до 19 вересня 2019 (опитано 1500 респондентів).


Джерело: interfax

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу