КИЕВ
16:46
Брюссель
15:46
Москва
17:46
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Реформа наружной рекламы Киева. Мнение эксперта

05 сентября, 15:30  Публикации  Украина

Недарма кажуть: до хорошого звикають швидко.

І дійсно, коли все на своєму місці, нам здається, що так було завжди.

І це стосується будь-чого: кімнати після прибирання, будинку після ремонту, ... і вулиці після впорядкування зовнішньої реклами...

Зовсім недавно була розпочата Реформа зовнішньої реклами (далі Реформа), проте жителі і гості міста вже сьогодні можуть відчути різницю в естетиці вулиць «до» і «після» Реформи. Передусім згадується наш Хрещатик, упорядковані перехрестя на Володимирському узвозі, Парковій і Петрівській алеях, Дніпровський узвіз, Набережна, вулиця Басейна, бульвар Тараса Шевченка та Лесі Українки. Місяць за місяцем, вулиця за вулицею столиця набуває все більш європейського вигляду, коли рекламу розміщують із логічною, архітектурною та естетичною прив'язкою до місцевості. Однак чомусь це помічають не всі. Є ті, кому байдуже, а є й ті, кому «все не так». Ми зібрали п'ять міфів про Реформу та запросили інсайдера, експерта ринку зовнішньої реклами, голову Асоціації операторів зовнішньої реклами Оксану Поліщук, щоб з'ясувати, де міф, а де реальність. Можливо, після інтерв'ю нам стане більш зрозуміло, хто створює подібні байки та кому це вигідно.

 


Оксано Миколаївно, існує думка, що насправді Реформа, яка зараз відбувається, - це один із популістських кроків місцевої влади. Адже зовсім скоро вибори, і вже сьогодні чиновники мають заробляти «політичні бали».
 

Оксана Поліщук:

 
Дійсно, це довготривалий проект, який співпадає в тому числі з виборами. Проте першоосновою і першозавданням Реформи було вирішення не чиїхось приватних інтересів чи потурання якимось амбітним цілям. Це був результат тривалого діалогу та виваженого компромісу між трьома партнерами: влада, бізнес і громадськість. Самі подумайте, якби влада одноосібно ухвалила таке рішення, невже б оператори наскільки завзято, а нерідко і з випередженням затвердженого графіка, виконували свою частину зобов'язань? Звичайно, ні. Одна справа - задекларувати норму, інша - її виконати. Тому, коли розробляли Реформу Києва, вся процедура була максимально публічна із залученням всіх зацікавлених осіб, щоб якраз узгодити всі нюанси її подальшого впровадження. Я переконана, що саме діалог - це єдиний шлях якісного й ефективного впровадження будь-якої реформи, і реформа зовнішньої реклами Києва - це зразок досягнення такого діалогу між усіма зацікавленими сторонами задля суспільного блага. Оператори добросовісно виконують свою частину, аналогічних дій та виконання гарантій ми очікуємо і з боку міської влади. Можу сказати, що на сьогодні, - завдяки посиленому контролю профільного заступника міського голови й управління з питань реклами за впровадженням Реформи, добросовісності операторів, - усе йде за наміченим планом. Якщо й виникають якісь проблеми, то це стосується служб міста. На превеликий жаль, чиновники середньої ланки ще не звикли працювати в умовах чесних і прозорих правил.

 
На певних форумах і чатах Реформу Києва називають банальним перерозподілом ринку. Мовляв, жоден новий гравець сюди просто так не зайде. Що Ви на це скажете?


Оксана Поліщук:


Що стосується Реформи Києва, то це однозначно міф. Починаючи ще з етапу її підготовки й ухвалення, ми намагалися залучити громадськість і максимальну кількість зацікавлених груп. Згадуючи той період, пам'ятаю, як у всіх нас, незалежно від ступеня причетності до ринку, було спільне переконання: так, як було, більше не може продовжуватись! Тому одним із головних завдань Реформи було створення умов для впевненого ведення чесного бізнесу з можливістю довгострокового інвестування та розробки бізнес-плану. Особливість київської реформи, на відміну від «псевдореформ», що відбуваються в деяких інших містах (зокрема, Дніпро, Суми), - це встановлення прозорих правил і гарантій для всіх операторів, із ринковими умовами та здоровою конкуренцією.

 
У побуті Реформа асоціюється зі «скороченням», що це просте скорочення кількості рекламних конструкцій, тобто проста математика: було сто - стане сорок.

Оксана Поліщук:

Так, така думка існує серед жителів міста. Та вона хибна. Реформа започаткована і триває не заради просто демонтажу та скорочення конструкцій, а для їх упорядкування і заміни. Раніше багато рекламних конструкцій могли розміщувати взагалі без нормативних погоджень. Або, наприклад, погодження отримував один оператор на одне місце, а поряд із ним з'являлася ціла низка інших рекламних конструкцій. Такі незаконні «грибниці» нерідко перекривали ту першу конструкцію, яка мала всі дозвільні документи. Настав момент, або, як-то кажуть, точка біфуркації, коли учасники ринку зрозуміли, що без подальшого впорядкування постраждають не лише вони, а й галузь у цілому, адже вона могла втратити свої конкурентні переваги серед інших медіа: телебачення, інтернету, радіо. Чому так? Результати міжнародних досліджень свідчать про зростання попиту на цьому ринку; експерти у всьому світі вираховують відсотки прибутку, які одержують клієнти під час замовлення послуг на цьому ринку, а в Україні ринок зовнішньої реклами так довго затримується в перехідному періоді?
Тому, розробляючи Реформу, врахували як реалії українського бізнесу, так і найліпший міжнародний досвід, а у додатках подали детальні вимоги до формату конструкцій. Тобто Реформа - це насамперед осучаснення парку рекламних конструкцій і якісна зміна зовнішнього вигляду столиці. Так, це значне фінансове навантаження на операторів ринку, адже одна така конструкція може коштувати від 40 тис. до 200 тис. гривень. Та всі розуміють, що без таких кроків Київ ніколи не перетвориться на сучасне, цивілізоване, красиве та гармонійне європейське місто.

 
Така заміна парку рекламних конструкцій якось вплине на креативність сюжету реклами? Адже нам наводять закордонні приклади, де реклама - це дійсно мистецтво, де нею можна захоплюватись і надихатись. У нас такого чомусь немає.


Оксана Поліщук:


Європа - це 4-5 операторів, які системно працюють, вкладають кошти і стежать за своєю мережею. Термін дії угод із муніципалітетами у них - 15-25 років. У таких умовах на креатив буде достатньо і часу, і ресурсів. В Україні ж такі договори укладають на рік-два, а в деяких містах - і на місяць, тому 90% часу та 90% персоналу тільки тим і вимушені займатися, що погоджувати, узгоджувати й отримувати дозволи...
Реформа зовнішньої реклами, яка зараз іде по містах (і в столиці в тому числі), стимулює переведення цього ринку у формат роботи фахівців. Зменшення кількості операторів, об'єктів зовнішньої реклами підвищить конкуренцію і серед рекламодавців, що стимулюватиме їх змагання за сюжет і креативність. Тут уже відіграють значну роль і модернізовані рекламні конструкції, що дають змогу втілити оригінальні ідеї та приваблять більш серйозних клієнтів.

 
Оксано Миколаївно, останнє питання: наскільки контрольована реформа? Чи не буде такого, що через певний час про неї ніхто не згадає, так і не довівши її до кінця?

Оксана Поліщук:

Як я вже говорила раніше, Реформа - це результат консенсусу та компромісу, де кожен з учасників узяв на себе певну частку зобов'язань. І контрольну функцію тут виконує і влада, і Асоціація операторів зовнішньої реклами. Звичайно, у влади більше важелів впливу й адміністративний ресурс. Та ми як представники інституту громадськості, посередники між владою та бізнесом також уважно стежимо за графіком упровадження Реформи і вчасно реагуємо на ті чи інші збої. Щомісяця підбиваємо підсумок, формуємо статистику та робимо висновки. Тому без усяких несподіванок лише вперед за результатом!


Власний кореспондент "ЧАС.UA"

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу