КИЕВ
11:08
Брюссель
10:08
Москва
12:08
Пятница, 29 марта 2024

Новости



В Україні можуть реорганізувати органи з відбору суддів

25 июля, 16:00  Правовая  Украина
Феміда

Центр політико-правових реформ розробив проєкт Закону «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2019-2023 роки».

Один з розділів проєкту присвячений запобіганню корупції у сфері юстиції та внутрішніх справ і налічує 27 заходів: першочергових, середньої пріоритетності і перспективних.


 

«Кадрова політика щодо суддів і прокурорів зазнала невдачі. Відповідальні за її реалізацію органи не стали агентами змін, а лише законсервували чинну систему впливів, толерування нечесної поведінки. Численні негативні висновки Громадської ради доброчесності щодо суддів безпідставно відхиляються Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Абсолютна більшість не доброчесних прокурорів залишилась на своїх посадах», - йдеться у проекті.


Проект пропонує внести у першу чергу зміни до законів України «Про судоустрій і статус суддів» і «Про Вищу раду правосуддя».


Пропонується реорганізувати органи з добору суддів і притягнення їх до дисциплінарної відповідальності і створити Кваліфікаційну і дисциплінарну комісію суддів. Половину їх складу обиратимуть громадські об'єднання, що відповідають високим вимогам, а іншу - судді через електронну систему голосування.


Доброчесність кандидатів у члени Кваліфікаційної і дисциплінарних комісій суддів, Вищої ради правосуддя, чинних членів Вищої ради правосуддя перевіряє Громадська рада міжнародних експертів.


Пропонується запровадити моніторинг дотримання суддівських обов'язків, удосконалити процедуру кваліфікаційного оцінювання суддів і переглянути рішення попереднього складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів, прийняті за наявності окремої думки члена комісії або негативного висновку Громадської ради доброчесності чи у разі проведення оцінювання судді без участі ГРД.


Проєкт пропонує деполітизувати посаду Генерального прокурора і призначати на неї за результатами відкритого конкурсу, визначити обґрунтовані підстави та процедуру звільнення Генерального прокурора з посади, обрати нових членів Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів за участі міжнародних експертів, включивши до неї представників громадськості і зменшити кількість прокурорів.


Стратегія передбачає розробку Закону про проведення перевірок на доброчесність працівників органів правопорядку та прокурорів.


Ще одна зміна - створення Антикорупційної палату у Верховному Суді як касаційної інстанцію для Вищого антикорупційного суду.

 

 

 

 

 

Джерело: Українське право

     

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу