КИЕВ
07:58
Брюссель
06:58
Москва
08:58
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Експерт пояснив, як відбувається виплата пенсій жителям окупованих територій

31 марта, 12:00  Социальная  Украина

 

Для 2,5 млн. жителів тимчасово окупованих територій пенсії та інші соціальні виплати є основним джерелом існування. Тимчасова втрата контролю над окремими територіями жодним чином не звільняє нашу державу від необхідності забезпечити соціальний захист своїх громадян, які залишились там жити. Де-юре Україна зобов’язана гарантувати забезпечення соціальних виплат на тимчасово окупованих територіях, хоча де-факто це дуже часто пов’язано з серйозними труднощами в реалізації.

 

експерт з соціальних питань, волонтер Олександр Колесніков, пенсії, окуповані території ,Крим, донбас

 

Про це пише у блозі для «Ми – Україна» експерт з соціальних питань, волонтер Олександр Колесніков.

«Без доступу до магазинів і звичних комунікацій: лікарень, аптек, поштових відділень, банків – найчастіше у прифронтових містах залишаються люди похилого віку. Зазвичай вони не мають за що і до кого їхати. На відміну від молоді, яка мобільна і здатна швидко адаптуватись до нових місць, літні люди продовжують триматися за вцілілі стіни рідних будинків, аби не покидати дім. Їх надзвичайно важко вмовити покинути зону бойових дій, а подекуди вони навіть відмовляються від примусової евакуації», – говорить Олександр Колесніков.

За його словами, за законодавством держава повинна всіма доступними методами – дипломатичними, правовими, у тому числі із залученням іноземних держав і міжнародних організацій – продовжувати гарантувати права та свободи людей.

«Із зрозумілих причин на тимчасово окупованих територіях не працюють органи соціального захисту. Тож всі нарахування та виплати людям з цих регіонів здійснюють централізовано. І попри об’єктивні труднощі війни система працює», – каже він.

Волонтер звернув увагу, що пенсії та інші соціальні виплати на тимчасово окупованих територіях та там, де ведуться бойові дії, в цілому нараховуються вчасно.

«Виплати субсидії тим, хто їх отримував, також продовжили автоматично. Бувають незначні затримки з нарахуваннями, але зазвичай вони не довгі. Забрати гроші пенсіонер може впродовж 30 днів у відділеннях “Ощадбанку”. Також пенсійні органи шукають через “ПриватБанк” всі можливі рахунки, які колись були відкриті людиною, щоб вона могла через них отримати свої гроші. Кошти нараховані людині нікуди не діваються, вони накопичуються. Також виплати доставляють через “Укрпошту”. Такий механізм стосується людей, які продовжують проживати на тимчасово окупованих територіях і приїжджають отримувати виплати на підконтрольні території», – говорить він.

Олександр Колесніков, підкреслив, що люди, які виїхали, мають можливість адмініструвати виплати. Якщо є банківська картка, то можна отримувати виплату будь-де.

«Якщо пенсіонер отримував через “Укрпошту”, то йому перекинуть на “Ощадбанк”. У будь-якому відділені “Ощадбанку” можна прийти з паспортом і зняти ці кошти. Вони там зберігаються на депозиті. Ті, хто хоче продовжувати співпрацювати з “Укрпоштою”, мають зареєструватися як внутрішньо переміщена особа та написати заяву  “Укрпошті” за новим місцем проживання», – каже експерт.

Але основна проблема в тому, на його думку, що з 2014 року і до сьогодні в Україні відсутні законодавчо врегульовані механізми виплати пенсій, соціальних допомог, пільг та компенсацій громадянам, які живуть на тимчасово окупованих територіях і позбавлені можливості переміщатися на підконтрольну державі територію.

«Ми чудово розуміємо, що загарбники всіма доступними їм способами намагаються блокувати можливість України виплачувати пенсії та інші соціальні виплати в захоплених містах та селах. Їм дуже важливо вбити у людей надію на швидке повернення України і зламати опір», – говорить експерт.

Він наголошує, оскільки переказ коштів між тимчасово окупованою та іншою територією України з міркувань економічної та фінансової безпеки заборонений законодавством, у людей лишається єдиний спосіб отримати гроші – це їхати на підконтрольну територію.

«Коли я розмовляю з пенсіонерами, які виїхали з тимчасово окупованих територій, то вони розповідають як окупанти штучно створюють численні бар’єри для цього. Проходження блокпостів, щоб потрапити в населенні пункти, де діють українські банки та є відділення “Укрпошти”, іноді може займати дні, а то й тижні. Уявіть, як літній людині чекати кілька днів на блокпостах, щоб можна було забрати свої гроші і потім так само повертатися назад. Мені розповідали, що бували випадки, коли людей могли просто завернути без пояснення причин. Іноді виїзд з того чи іншого населеного пункту можуть заборонити на тижні і місяці. Є численні випадки примусового виселення громадян з прифронтових міст і переселення їх вглиб окупованих територій», – каже Олександр Колесніков.

За його словами, загарбники навмисно чинять все, щоб люди втратили будь-яку можливість отримувати соціальних захист від України.

«Це робиться для того, щоб залишившись без засобів для існування, у людей не було іншого виходу, як отримувати паспорт громадянина рф. Та як би не намагалися окупанти переконувати всіх, а в першу чергу самих себе, що вони “тут назавжди” – цього не буде. Україна повернеться, скільки б не чекали люди на прихід ЗСУ – 9 місяців чи 9 років. І як ми уже бачили на деокупованих територіях, з приходом наших військ передусім людям повертають соціальний захист і все інше, що потрібно для нормального життя», – говорить Олександр Колесніков.

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу