КИЕВ
13:19
Брюссель
12:19
Москва
14:19
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Щоб мати змогу суттєво підвищити пенсії, треба стимулювати бізнес працювати в білу, – Олександр Колесніков

17 марта, 17:00  Социальная  Украина

 

Накопичувальна система може стати гарним вирішенням проблеми гідного пенсійного забезпечення. Але це буде лише для майбутніх пенсіонерів. Щоб мати змогу підвищити пенсію нинішнім пенсіонерам, потрібно змінити підхід до ведення бізнесу в Україні.

 

Засновник, благодійний фонд, «Тримай мою руку», Олександр Колесніков, «КЛОЧОК TIME», Валерій Клочок, пенсіонери, пенсія, реформа, накопичувальна система

 

Про це розповів засновник благодійного фонду «Тримай мою руку» Олександр Колесніков в ефірі «КЛОЧОК TIME».

На його думку, березнева індексація хоч трохи і підвищила пенсії та все ж не вирішила проблему «виживання» пенсіонерів.

«Чиновники гордо кажуть, що перерахували на 20%. А у людини пенсія була 2 тисячі грн, то самі ж розумієте, що надбавка у 400 грн – 10 доларів з урахуванням цін на продукти – це ні про що. Людина дивиться на це і думає – дуже дякую вам за ці кошти, але я все ще не можу на них прожити», говорить Олександр Колесніков. 

Він наголосив, що величезна кількість пенсіонерів в Україні продовжують жити за межею бідності.

«З нашого досвіду – ми зіштовхнулися з бабусею, у якої пенсія була трохи більше ніж 2 тисячі, половину вона витрачала на комунальні послуги в опалювальний сезон, але в кімнаті все одно було дуже холодно. Температура менше 10 градусів. Ми їй хотіли придбати обігрівач, а вона говорить, що я просто не потягну оплачувати електроенергію. І от уявіть, у людини вибір – чи обігрітися чи поїсти. Коли у неї лишається 900 грн в місяць на продукти, це 30 грн на день, що за них можна купити? Цих перерахунків не достатньо», каже засновник благодійного фонду «Тримай мою руку».

На його думку, пенсіонерам потрібно не подачки у вигляді субсидій давати, а дати змогу отримати таку пенсію, з якої можна буде легко оплачувати комунальні послуги. Пенсія повинна бути не меншою за мінімум, за який можна реально прожити.

«Чому пенсіонер повинен проходити дев’ять кіл пекла, щоб отримати нещасну субсидію? Уявіть, як це робити людям, у яких проблеми зі здоров’ям, які роками не можуть покинути своєї квартири. Пенсія має бути такою, щоб людина з неї могла сплачувати за комунальні послуги і оплачувати все необхідне», говорить Олександр Колесніков.

За його словами, перехід на накопичувальну систему дозволить позбутися злиденності пенсіонерів.

«Коли ми повністю перейдемо на накопичувальну систему, ми зможемо вибратися з цієї ями субсидіювання, постійних дефіцитів Пенсійного фонду. Подумайте, дотувати з держбюджету 200 млрд у Пенсійний фонд – це величезна сума. Але на перехід піде не одне десятиліття», говорить Олександр Колесніков.

Щоб мати змогу підвищити пенсії нинішнім пенсіонерам, потрібно припинити податковий тиск на бізнес і дати змогу економіці розвиватись.

«Якщо ми стимулюватимемо бізнес працювати в білу, не тиснутимемо на нього як зараз, а дамо розвиватись, збільшимо мінімальну заробітну плату, будемо коригувати ЄСВ відповідно до макроекономічних показників, це дасть змогу підвищити пенсії», говорить Олександр Колесніков.

 

 

Нагадаємо, благодійний фонд «Тримай мою руку» спеціалізується на адресній допомозі самотнім людям похилого віку. Його створено у 2021 році. В умовах повномасштабної війни необхідність підтримки одиноких пенсіонерів стала ще більш гострою. Волонтери фонду купують і розвозять одиноким пенсіонерам продукти харчування довготривалого зберігання, теплий одяг, взуття, засоби гігієни, допомагають з вирішенням побутових проблем, які виникають у підопічних, організовують транспортування. Також благодійний фонд бере участь в організації дозвілля для людей похилого віку.

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу