КИЕВ
17:46
Брюссель
16:46
Москва
18:46
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Ліквідація УПЦ КП: розгляд позову проти Мінкульту відклали до 11 вересня

27 августа, 18:00  Социальная  Украина

Окружний адмінсуд Києва оголосив перерву до 11 вересня у справі за позовом Української православної церкви Київського патріархату до Мінкульту у зв'язку з наказом про ліквідацію УПЦ КП. Про це інформує пресслужба ОАСК.


 

 

 

Як заявили в суді, "вільні слухачі зірвали сьогоднішній розгляд справи".


"Під час розгляду даної справи суддя виніс зауваження для вільного слухача через порушення ним порядку. Однак ним було повторно вчинено відповідні дії, що унеможливлювало проведення судового засідання. Враховуючи те, що під час розгляду даної справи у залі знаходилось понад 50 вільних слухачів, які висловлювали підтримку даній особі, тому слухати справу було неможливо і суддею було оголошеного перерву до 11 вересня",- ідеться в повідомленні.


Також зазначається, що у зв'язку з відтермінуванням розгляду даної справи вільні слухачі викликали слідчо-оперативну групу (СОГ) "для нібито фіксацій заяви про злочин, заблокували залу судових засідань, що у свою чергу стало підставою для перенесення низки судових засідань, які були призначені на цей день".


Окрім того, за даними пресслужби, до приїзду СОГ особи, які знаходились у залі судових засідань, у присутності судді висловлювали свої думки щодо рішення, яке має бути ним ухвалене у справі.


"Через події, які мали місце 27 серпня під час розгляду справи за позовом Української православної церкви Київського патріархату суддя зобов'язаний звернутися до Вищої ради правосуддя із повідомлення про втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя", - заявили у суді.


Водночас зазначається, що на засіданні 27 серпня суд ухвалив задовольнити клопотання представника Київської митрополії УПЦ про участь у справі як третьої особи на боці відповідача - Міністерства культури.

У суді нагадують, що Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження у справі за позовом УПЦ КП до Мінкультури щодо скасування наказу в частині, де зазначено, що втратили чинність накази міністерства про реєстрацію у новій редакції статуту релігійної організації «Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату», а також про нову редакцію статуту про управління УПЦ КП.


Як повідомлялося, у грудні 2018 року відбувся об'єднавчий Собор, на якому ліквідували УПЦ КП, створили ПЦУ та обрали її предстоятелем митрополита Епіфанія, який на той момент був намісником предстоятеля УПЦ КП Філарета. Під час Собору до складу новоствореної церкви увійшли Українська православна церква Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква та окремі єпископи УПЦ Московського патріархату. Тоді ж Філарет підписав постанову про ліквідацію УПЦ КП.


Однак 14 травня 2019 почесний патріарх ПЦУ Філарет заявив, що Київський патріархат продовжує існувати, а він сам залишається чинним патріархом.

Своєю чергою Синод ПЦУ 24 травня висловив повну підтримку митрополиту Епіфанію.


29 травня предстоятель ПЦУ видав указ, згідно з яким документи від імені релігійного об'єднання "Українська православна церква Київського патріархату", видані після 30 січня 2019 року, є недійсними. А згодом синод підпорядкував ПЦУ всі парафії та монастирі Київського патріархату.


Також у Міністерстві культури заявили, що статут релігійної організації "Київська патріархія Української православної церкви Київського патріархату" втратив силу 15 грудня 2018 року при реєстрації статуту Православної церкви України.


У міністерстві підкреслили, що запис про ліквідацію УПЦ КП уже внесено до "Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

 

 

 

Джерело:Укрінформ

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу