КИЕВ
04:04
Брюссель
03:04
Москва
05:04
Пятница, 26 апреля 2024

Новости



Не допускати зловживань поліції на виборах повинні й самі виборці – експерти

28 февраля, 10:00  Социальная  Винница

 

Непоінформованість громадян про свої виборчі права посилює ризик маніпуляцій із волевиявленням на виборах - зокрема, з боку правоохоронців. Суспільству важливо протидіяти спробам поліції стати головним «суб'єктом» виборів.

 
 

Про це ішлося під час круглого столу «Ризики президентської виборчої кампанії - 2019», що відбувся 27 лютого у Вінницькому молодіжному центрі «Квадрат» з ініціативи громадських об'єднань «Український центр суспільного розвитку» та «Незалежний центр аналізу політики».

 

вінниця


Головними загрозами нинішніх виборів є підкуп виборців та перевищення повноважень з боку правоохоронних органів. Щодо цих ризиків потрібні превентивні заходи - передусім широке інформування виборців, - вважає експерт «Незалежного центру аналізу політики» Єлизавета Савчук.


На думку аналітиків, приклади перевищення поліцією своїх повноважень уже є. Зокрема, йдеться про затримання та побиття учасників пікету в Києві на Контрактовій площі 9 лютого. Дуже важливо стежити, щоб такі дії не стали «епідемією» в роботі поліції під час виборчого процесу, - говорить громадський діяч Євген Кузик.


На думку експерта «Українського центру суспільного розвитку» Віталіни Пальохи, МВС через законодавчі інструменти прагне посилити свій політичний вплив. Один із законопроектів, розроблених за участі міністерства і внесених у парламент, під виглядом посилення боротьби з порушеннями на виборах дає простір для зловживань поліції.


«Законопроект №8270 передбачає віднесення певних порушень виборчого законодавства до категорії тяжких злочинів - відповідно, слідчі органи отримають право негласного стеження за кандидатами. Під виглядом посилення боротьби зі зловживаннями на виборах МВС може отримати більше повноважень, відтак маніпулювати виборчим процесом. Ці зміни активно лобіює очільник відомства, при тому, що міняти правила гри в розпал передвиборчих перегонів не просто неправильно, але й небезпечно», - переконана Віталіна Пальоха.

 

вінниця


Під час круглого столу було презентовано брошуру «Поліція і вибори. Знай свої права», видану «Українським центром суспільного розвитку». Вона є збірником законодавчих норм щодо прав виборців, агітаторів та членів виборчих комісій. Окремий розділ присвячено взаємодії з правоохоронцями під час передвиборчої кампанії.

 

Прес-служба ГО "Український Центр суспільного розвитку"

Версия для печати


Оставить комментарий

 



Прокомментировать с помощью Facebook









Обзор сети

Разместить рекламу