КИЕВ
18:36
Брюссель
17:36
Москва
19:36
Четверг, 28 марта 2024

Новости



На мітингу під ВР назвали ринок землі зрадою національних інтересів

07 июня, 18:09  Социальная  Украина

Під Верховною Радою та в урядовому кварталі відбувся масовий мітинг в рамках акції «Не дамо вкрасти землю!». Близько 30 тисяч людей з усіх областей привезли під парламент 3 мільйони підписів проти поспішного впровадження ринку землі. Голова ВР відмовився зустрітися з мітингувальниками.


Нинішній уряд і склад парламенту не зацікавлені в комплексній земельній реформі, якої вимагає суспільство та експертне середовище, і налаштовані наживатися на національних багатствах. Земельна реформа може відбутися тільки за умови якісної зміни влади із відставкою всіх професійно непридатних посадовців, які втратили довіру людей.

 

Про це під час мітингу заявив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

Голові ВР Андрієві Парубію аграрії намагалися передати проект Закону «Про Загальнодержавну програму розвитку земельних відносин в Україні на період до 2025 року», що містить докладний план земельної реформи, розроблений експертами Аграрної партії. Однак спікер не побажав отримати й розглянути документ.

 

 

«Пан Парубій не вийшов до людей і не прийняв делегатів, серед яких були і фермери, які вже побували під кулями земельних рейдерів, і науковці, які брали участь у створенні програми розвитку земельних відносин. Владу не цікавить обговорення найважливіших реформ: медичної, пенсійної, земельної. Урядовців і депутатів цікавлять лише гроші - дерибан землі», - підкреслив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

Україна не готова до продажу земель сільгосппризначення ні в організаційному, ні в економічному, ні в правовому сенсі, - вважають учасники мітингу. Згідно з опитуванням, яке провели науковці Житомирського агроекологічного університету, 96% сільгоспвиробників не мають коштів на купівлю землі. Натомість олігархи і міжнародні корпорації володіють необмеженими ресурсами для купівлі земельних площ.

 

Учасники мітингу засудили спроби відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення в нинішніх умовах. У резолюції мітингу, яку буде передано органам влади, вони вимагають продовжити дію мораторію на продаж землі до завершення комплексної земельної реформи.

 

 

Поки що ж у державі відсутнє збалансоване земельне законодавство, не проведена інвентаризація земель, немає верховенства права, гарантій недоторканності власності - все це робить ринок землі дуже ризикованим, - переконані аграрії.

 

На тлі заяв влади про швидке відкриття ринку землі катастрофічно зросла кількість рейдерських атак на агровиробників з метою захоплення їхніх підприємств і земельних ділянок - понад 7500 випадків за останні півтора роки.

 

Голова громадської спілки «Аграрна самооборона України», фермер Юрій Крутько - один із тих, хто на власному досвіді знає, що таке рейдерські напади на аграріїв.

 

 

«Плани влади щодо відкриття ринку землі уже «надихнули» рейдерів захоплювати сільгосппідприємства і їхню землю. Правоохоронна система паралізована, суди корумповані. Нам, фермерам, доводиться самим себе захищати. Яким буде ринок землі в таких умовах? Лише кримінальним!» - підкреслив Юрій Крутько. 

 

Хоча в Україні поширена думка, що молодь не цікавить доля землі, до акції «Не дамо вкрасти землю!» долучилися тисячі молодих людей. Вони були найактивнішими учасниками флеш-мобів  в інтернеті та в центрі Києва 7 червня.   

 

 

«За що молоді люди стояли на Майдані? Ми хочемо йти в Європу, але ми не хочемо йти в Європу кріпаками! Молодь хоче жити і працювати на рідній землі! А не шукати кращої долі на чужині. Депутати, не крадіть у нас це право!» - звернулась до парламентарів активістка Анна Мадей із Київщини.

 

Світлана Ващинець, голова Ківерцівської районної організації Аграрної партії (Волинь), вважає, що завзяття влади у справі відкриття ринку землі доводить особисту зацікавленість посадовців.

 

«Під гуркіт ворожих гармат вони хочуть законодавчо перетворити землю на товар. Навіщо? Щоб скупити за безцінь чорноземи, а потім продати у десятки разів дорожче? Як не згадати слова Симона Петлюри: «Нам не страшні московські воші, нам страшні українські гниди». Застерігаємо! Розлучати українця із землею - це як розщеплювати атом. Вибухне. Неодмінно підніметься стовп народного гніву!», - переконана Світлана Ващинець. 

 

 

На думку Віталія Скоцика, парламент мав би стати останнім рятівним бар'єром на шляху розпродажу національного багатства, але олігархічні інтереси «під куполом» взяли гору.

 

«Ця влада нездатна проводити жодних реформ, і довіри до неї у народу немає. Маємо один вихід - самим брати владу і відповідальність за країну. Ми лише за півтора місяця зібрали 3 мільйони підписів проти «дикого» ринку землі. Практично без фінансування, на ентузіазмі народу. Приблизно стільки само голосів набрали дві відомі партії-переможці останніх парламентських виборів у 2014 році. За нами сьогодні - велика сила. На наступних виборах до ВР ми можемо отримати 6-7 мільйонів голосів», - підкреслив лідер Аграрної партії. 

 

Під час мітингу до урядового кварталу прибув автопробіг під гаслом «Не дамо вкрасти землю!», що об'їхав усю країну. Під будівлями парламенту, уряду, Адміністрації Президента, міністерства агрополітики активісти-аграрії створили живі ланцюги, що розтягнулися на сотні метрів. У театралізованих вуличних сценках і флеш-мобах учасники висловили своє ставлення до продажу землі, який, на їхню думку, в сучасних умовах обернеться «дерибаном».

 

Нагадаємо, акція зі збору підписів «Не дамо вкрасти землю!» розпочалася в усіх областях України з ініціативи Аграрної партії наприкінці квітня - як реакція на Меморандум з МВФ, у якому влада зобов'язалась у стислий термін ухвалити закон про обіг землі сільськогосподарського призначення і розпочати продаж земель з 2018 року. Збір підписів активно підтримало українське суспільство. Понад 90% тих, хто взяв участь в опитуванні, висловилися категорично проти ринку землі в нинішніх умовах.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу