КИЕВ
12:05
Брюссель
11:05
Москва
13:05
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Рейдери розстріляли селян за землю

25 мая, 16:42  Социальная  Украина

Понад 200 селян вирішили вигнати рейдерів, які окупували майже місяць їхне підприємство. Ті ж відкрили стрілянину і в с. Бережинка Кіровоградської області розгорілося справжнє народне повстання.

 

Невідомі забарикадувалися у будівлі підприємства. Селяни почали ламати двері. У відповідь рейдери запустили в людей димові шашки і сльозогінний газ. Далі - гірше. Бандити почали... розстрілювати натовп, наосліп, цинічно. Поцілили в трьох людей. Поранених госпіталізовано.

 

«Цей жахливий випадок - ще один доказ того, що в Україну повертаються бандитські 90-ті. Країну сколихнула нова хвиля рейдерських атак. Аграрії давно попереджали, що разом із спробами поспішно впровадити ринок землі активізуються злочинні групи, які мають досвід незаконних привласнень. Так і сталося. І з кожним днем рейдерство набуває все більш загрозливих масштабів. Шахраї розраховують захопити якомога більше землі, а згодом, коли її вартість в Україні вийде на належний європейський рівень - від 11 до 20 тисяч євро - продадуть чорноземи з великою вигодою»,  - вважає лідер Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

 

За словами селян, невідомі з'явилися більше 20 днів тому. Назвалися новими власниками господарства, пред'явили виписки з держреєстру, виштовхали керівника з кабінету і поставили свою охорону. Відтоді на підприємстві зупинено роботу. Простоює 500 га недосіяних полів, люди лишилися без роботи.

 

«Хоча насправді документи, які показують рейдери, - підробка. І це вже підтверджено експертизою. Поки що невідомо, хто саме замовив цю рейдерську акцію. З метою добитися справедливості ми ініціювали судовий процес», - сказав голова ГО «Аграрна самооборона України» Юрій Крутько.

 

Цікаво, що на місце стрілянини, яке нагадувало справжнє поле бою, приїхало лише 3 поліцейських, які ще й добиралися 40 хвилин. Вони спробували провести перемовини з рейдерами. Після чого на підмогу примчали вже 80 правоохоронців.

 

 

«Рейдери склали зброю. Стрільцями виявились 6 чоловіків - уродженців Запорізької області, одягнених у камуфляжну форму. Правоохоронці вилучили в бандитів мисливські помпові рушниці та один травматичний засіб. По даному факту розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України «Хуліганство». Винним загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі», - розповів Юрій Крутько.

 

Наразі фермерське підприємство перейшло до старих господарів. Та чи надовго? Селяни кажуть, побоюються повернення рейдерів, адже поки що суд офіційно не визнав їхні документи фальшивими. Та й «активність» правоохоронців, за словами людей, не вселяє довіри. Тому фермери у відповідь - озброюються, створюють загони Аграрної самооборони. Неофіційно називають себе «Кіровоградськими ковбоями». Запевняють, що якщо не вдасться вирішити проблему в правовому полі, готові захищати свої землі зі зброєю в руках.

 

Подібні спроби рейдерства сьогодні відбуваються і в сусідніх Миколаївській та Одеській областях. Також неспокійно на Черкащині, Полтавщині й в інших областях - особливо там, де вирощують хліб.

 

 

«Тільки у 2016 році, коли лише почали звучати заяви про наміри відкриття ринку землі, на сільськогосподарських виробників і фермерів було вчинено 6800 рейдерських атак. В результаті знищено близько 2000 фермерських господарств, а 40 тисяч людей залишились безробітними. Сьогодні необхідні кардинальні рішення. Аграрна партія напрацювала відповідні пропозиції, які було озвучено під час засідання президії 12 травня. Перш за все, ми вимагаємо реформувати судову й правоохоронну системи та посилити відповідальність за рейдерські дії щодо захоплення чужої землі, майна та підприємств»,  - наголосив голова Аграрної партії Віталій Скоцик.

 

Щоб мінімізувати ризики махінацій із землею, слід якісно завершити земельну реформу, - впевнені аграрії. І вкотре застерігають, що «дикий» ринок землі у нинішніх умовах беззаконня та анархії обернеться катастрофою для всієї країни. Події на Кіровоградщині - ще один недобрий «дзвінок» і нагадування, що діяти потрібно негайно.

 

 

Нагадаємо, підписуючи останній Меморандум з МВФ, українська влада взяла зобов'язання вже до кінця цього місяця ухвалити закон про обіг земель, що відкриє шлях до продажу землі сільськогосподарського призначення з 2018 року. У відповідь на чергові спроби поспіхом відкрити ринок землі в Україні Аграрна партія розпочала Всеукраїнський збір підписів «Не дамо вкрасти землю!». Мешканці всіх регіонів активно беруть участь у зборі підписів.

 

Минулого року Аграрна партія зібрала провідних експертів, які розробили стратегію земельної реформи. Ці напрацювання було обговорено під час земельних форумів з представниками з усіх регіонів України за участі фермерів, місцевих громад, науковців. Разом з фахівцями було сформовано бачення 16 напрямків реформи, які тепер слід реалізувати в законодавчих актах.

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу