КИЕВ
01:09
Брюссель
00:09
Москва
02:09
Пятница, 29 марта 2024

Новости



У Києві оголосили переможців першого літературного конкурсу ім. Григора Тютюнника

02 марта, 15:00  Социальная  Украина

2-е березня залишиться в літературному календарі України важливою датою. Цього дня у Києві відбулася церемонія нагородження переможців першого Всеукраїнського конкурсу кращих творів на сільську та аграрну тематику ім. Григора Тютюнника.

 

Конкурс, започаткований у жовтні 2016 року Аграрною партією, видавництвом «Самміт-книга» та Українською бібліотечною асоціацією, став майданчиком для презентації нових літературних імен. На конкурс надійшло майже 100 рукописів від молодих авторів віком до 35 років. У січні цього року відбувся їх розгляд і оцінювання, і журі конкурсу на чолі з відомим поетом Іваном Драчем визначило найкращі з них.

 

На церемонії нагородження конкурсантів у приміщенні київського театру «Сузір'я»  зібралися молоді літератори і відомі письменники, видавці, критики й митці з різних куточків України. Дійство прикрасили виступи артистів творчої школи Богдана Бенюка. Але головне - це нові сильні літературні голоси, які Україна почула зі сцени.

 

 

У десятці лауреатів конкурсу: Кіра Кирпа, Марина Артеменко, Юлія Бережко-Камінська, Назар Вівчарик, Андрій Дацків, Маріанна Задорожна, Андрій Ільїн, Ельвіра Молдован, Валерій Пузік, Ігор Стамбол.

 

Поет Іван Драч у своєму виступі відзначив, що вагоме ім'я Григора Тютюнника і культурні ініціативи Аграрної партії вдало поєдналися під час проведення конкурсу. А молодим письменникам побажав відваги і чесності на їхньому творчому шляху.

 

Головними переможцями конкурсу стали: в номінації «Поезія» Юлія Бережко-Камінська, а в номінації «Проза» - Ігор Стамбол. Свої відзнаки вони отримали з рук голови журі Івана Драча та співголови Віталія Скоцика.

 

 

Юлія Бережко-Камінська - поетеса й журналіст, що мешкає у Бучі на Київщині. Її вірші - елегантні і прості за формою, тому вже неодноразово були покладені на музику. Водночас вони є дуже влучними уколами в больові точки нашого часу. Як оці рядки, в яких сплелися жах війни і віра в силу любові:

 

«Скажена у вогні зима.
Я не врятую од гармати,
Але я можу обійняти
Так, як ніхто не обійма».

 

Броварчанин Ігор Стамбол за фахом - історик. Сюжети його оповідань розгортаються на тлі драматичних подій - голоду, розкуркулення селян. І, разом з тим, життя героїв він змальовує з дуже живим гумором, притаманним лише письменникам, які мають ідеальне чуття народних характерів.

 

 

Співголова журі конкурсу, лідер Аграрної партії Віталій Скоцик також передав спеціальні призи поетесам Кірі Кирпі та Ельвірі Молдован і прозаїку Валерію Пузіку. Ці молоді літератори отримали в подарунок набори книжок відомих письменників-лауреатів Національної премії імені Т.Г. Шевченка.

 

Головна ж нагорода для переможців - видання їхніх власних книжок. За підсумками конкурсу у видавництві «Самміт-книга» побачив світ колективний альманах з творами десяти лауреатів, який було роздано їм під час церемонії. А роботи двох головних переможців у прозі та поезії вийдуть окремими збірками.

 

Уже зараз із доробком цих цікавих авторів можна ознайомитись на сторінці «Простір реалій і мрій», створеній у Facebook.

 

 

Співголова журі конкурсу, лідер Аграрної партії Віталій Скоцик був приємно вражений знайомством із роботами конкурсантів.

 

«В Україні дуже багато талановитої молоді, яка часто не має можливості реалізуватися в творчості або заявити про себе. Культурних майданчиків бракує не лише в селах, а й у райцентрах, тому цікаві роботи молодих людей можуть залишатися непоміченими. Радий, що нам вдалося створити Конкурс імені Григора Тютюнника як платформу для презентації й оцінки талановитих творів. Майже сотня рукописів, які надійшли на конкурс, схвилювали щирістю, майстерністю, енергією. Українська земля і український дух родять талановите слово. Так було і буде завжди. І це надихає», - каже Віталій Скоцик.

 

Нагадаємо, до журі конкурсу увійшли: Леся Мудрак - письменниця, громадський  діяч; Іван Степурін - директор видавництва «Самміт-книга»; Лариса Кадочникова - народна артистка України; Влада Литовченко - громадський діяч; Станіслав Бондаренко - головний редактор газети «Літературна Україна»; Андрій Демиденко - заслужений діяч мистецтв України.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу