КИЕВ
08:27
Брюссель
07:27
Москва
09:27
Вторник, 16 апреля 2024

Новости



Експерт розказав чи є життя після дефолту

25 сентября, 16:58  Экономическая  Украина

Борис Кушнірук, експерт з питань економіки, розповів про те, чи справді в Україні може початися дефолт. В інформаційному просторі знову з'явились повідомлення про  дефолт в Україні. Останнім часом  такі повідомлення з'являються чи не щомісяця. Експерт каже, що існує проблема російського роздмухування будь-яких негативів.

Водночас, українські журналісти часто самі стають співучасниками цих роздмухувань, бездумно копіюючи дезінформацію з російських інформаційних джерел. "Але у нас люди бояться дефолту вже тому, що не знають, що він означає. Насправді, дефолт - річ буденна, яка часто буває і бізнесі, і в  житті, бо означає неспроможність гасити борг. В Україні є закон, який дозволяє нам тимчасово припинити виплату боргів, але й частина кредиторів погодилась на реструктуризацію. Треба лише підписати угоди з тими кредиторами, з якими такі домовленості були досягнуті раніше. На житті громадян це, практично, не позначиться, бо на сьогодні жодної загрози колапсу, банкрутства, девальвації немає. Дефолт може бути, але нічого поганого в цьому немає: життя після дефолту є", -  розповів Борис Кушнірук в ефірі Громадського радіо. 

На питання коли уряд приймає рішення, щоб застосувати мораторій на виплати по зовнішнім боргам, експерт відповів: 

" Є проблема, що зараз мали бути погашення, але по ним домовленості не досягнути. Крім того, є домовленість, що після прийняття нової угоди, Україна перестає що-небудь платити, як відсотки, так і основний борг.

По-перше, є закон, за яким Україна має право призупиняти уряду виплати. Також вона з половиною кредиторів визначилася щодо того, яким будуть умови реструктуризації. За цей час потрібно остаточно підписати угоду з тими кредиторами, з якими була домовленість. Крім того, треба розмовляти про те, що буде далі з новими кредиторами.

Після цього ми маємо почати погашати основну суму боргу. Головна претензія кредиторів полягає в тому, що ті кредитори, які мають гасити борг, скажімо, в 2015, 2016 чи 2017 році, а погашення основної суми в 2025 чи 2027 році, то вони знаходяться в гірших умовах, ніж ті, у кого погашення основної суми боргу у 2023. Тому з ними треба буде сідати і говорити". - Розповів Борис Кушнірук. 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу