КИЕВ
10:19
Брюссель
09:19
Москва
11:19
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Муженко назвав головну помилку Іловайська

28 августа, 11:19  Политическая  Украина

Генерал армії Віктор Муженко, який очолював Генеральний штаб Збройних сил України (з липня 2014 року - 21 травня 2019 року), стверджує, що під час підготовки до параду у 2014 році та його проведення нічого не було відомо про оточення під Іловайськом. Про це він розповів у інтерв'ю Радіо Свобода.


 

"Зараз вже є інформація, що 23-24 числа російські підрозділи оточували угруповання в Іловайську. До речі, це не тільки Іловайськ, те саме було і на Луганському напрямку. Але 23-го числа ще не було ніякої інформації. У нас та у Президента стовідсотково не було інформації", - сказав Муженко.


Він також зауважив, що особисто був проти проведення цього параду, але коли почалася підготовка, і вже за кілька днів до 24 серпня Президент Порошенко запитав його думку щодо того, чи проводити парад, то Муженко сказав, що якщо вже провели підготовку, то треба проводити парад. Тому, що це демонстрація готовності до опору.

 

"І я вважаю, що це було правильно", - підкреслив він в інтерв'ю.


Муженко зауважив, що стало зрозумілим, що відбувається щось надзвичайне, 24-го числа, після параду, в другій половині дня, коли йому доповів полковник Ромигайло про те, що він бачив особисто колону, яка пройшла повз без розпізнавальних знаків. Я запитав, чи це були регулярні війська, а він каже, що за ознаками наче регулярні, але знаків розпізнавання не було, і вони йшли під прапорами «ДНР».

 

Муженко запевнив, що були вжиті всі можливі заходи для збереження життя українських військових. "Як я вже казав, один із варіантів був залишитися в Іловайську. Інший варіант... вийти на північ через Харцизьк - піднятися вгору на з'єднання з одним із підрозділів 25-ї бригади. Це теж був варіант виходу з тієї ситуації. Я вважаю, що цей варіант був би з мінімальними втратами.


Ще один варіант був - вихід на широкому фронті в район Маріуполя на південь. Але трапилось - як трапилось, каже Муженко. Було прийняте рішення виходу по тих маршрутах, які були узгоджені з росіянами як маршрути виходу під відвідні гарантії, під "зелений» коридор".


Щодо "зеленого» коридору, то з ініціативою виступив президент Росії Володимир Путін, він сказав, що росіяни готові надати «зелений» коридор. І тому, "основна вина на росіянах, які не дотримали домовленостей, які відмовили в гарантіях і порушили всі міжнародні норми. Це злочин Російської Федерації", наголосив Муженко.

 

Що стосується прийняття рішень нашим командуванням, то була помилка у тому, що думали, що не буде розстрілу, сподівались, що Росія цю гарантію не переступить.


Є матеріали кримінальної справи по Іловайську, є відповідні експертизи, хай правоохоронці визначають, наголосив Муженко.

 

 

 

 

Джерело:Укрінформ

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу