КИЕВ
20:11
Брюссель
19:11
Москва
21:11
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Президент Зеленський виступає за скасування мораторію на продаж землі та заборони азартних ігор

20 июня, 15:53  Политическая  Украина
Президент Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що виступає за скасування низки заборон, що діють в Україні з радянських часів, зокрема мораторію на продаж сільськогосподарської землі, а також заборону на азартні ігри.

Про це Зеленський повідомив під час зустрічі з бізнесом 20 червня.

 

«Україні потрібно позбутися нафталінового пострадянського регулювання, яке запроваджувалось для планової економіки. Наприклад, заборону вільно розпоряджатися своїм майном, а саме землею, валютою або заборони займатися діяльністю, яка не завдає іншим шкоди, наприклад, грати у легальні азартні ігри. Всі ці заборони мають бути скасовані», - заявив Зеленський.

 

Зазначимо, що через заборону на продаж сільськогосподарської землі в Україні (дію мораторію на продаж) єдиним способом передати землю іншій зацікавленій особі за винагороду є її здача в оренду. Договори на оренду землі зазвичай є довгостроковими та укладаються в середньому на 8-10 років. При цьому, вартість оренди земельних паїв є заниженою, а ринок - неконкурентним, адже, як правило, на оренду паїв претендує лише один орендар, який і диктує ціну.

 

Нагадаємо, що Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі 20 грудня 2018 року. Це рішення підтримав 231 депутат. У Мінекономіки рекомендували президенту цей закон заветувати. Президент підписав закон 4 лютого 2019 року.

 

22 травня 2018 року стало відомо, що Європейський суд з прав людини визнав мораторій на продаж землі в Україні таким, що порушує права людини та рекомендував скасувати його.

 

19 вересня українська юридична компанія, керуючись рішенням ЄСПЛ, подала до суду на нотаріуса, який відмовив у оформленні угоди на купівлю-продаж землі через мораторій. Юристи стверджують, що в Україні діє принцип верховенства міжнародного права над українським, таким чином, рішення Європейського суду має більшу силу, ніж положення Земельного кодексу про заборону на продаж землі.

 

 

 

Джерело: Громадське

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу