КИЕВ
07:03
Брюссель
06:03
Москва
08:03
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Народні депутати обурилися заявою Адміністрації Президента про найманців на Донбасі

07 июня, 12:11  Политическая  Украина
Зона ООС

Депутати Верховної Ради обурені заявою Адміністрації Президента щодо артилерійських обстрілів поблизу Новолуганського, у якій, зокрема, висловлюється сподівання, що російська сторона відновить контроль над найманцями на окупованих територіях Донбасу.Так, перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко написала у Facebook, що цією заявою АП знімає з Росії відповідальність за вбивство українських бійців.

"Президент Зеленський сподівається, що російська сторона відновить свій контроль над підрозділами! Мова йде про контроль над окупаційними військами, і Зеленський сподівається, що РФ не піде геть, не забере свою зброю і техніку з української землі, не виведе своїх найманців , а ... відновить свій контроль над підрозділами. Відкрию "таємницю" - в РФ є повний контроль над так званою владою так званих ОРДЛО, й 400 км українського кордону", - написала Геращенко.

 

Вона висловила обурення тим, що Адміністрація Президента України у своєму офіційному повідомленні знімає відповідальність з Росії за вбивство українських солдатів. У цьому контексті Геращенко акцентувала, що за тижні тижні президентства Зеленського загинули 12 українських бійців.

 

"Зеленський і телеканали, що зробили його президентом, під час кампанії кричали, що то Порошенку вигідна війна. Я правильно розумію, що тепер вона вигідна Зеленському? АП Президента України сподівається (!!!), що РФ відновить свій контроль над незаконними бандформуваннями", - ще раз акцентувала вона.

 

За словами Геращенко, якщо в нової команди є потреба, то вона готова проговорити моменти дуже важливої комунікативної лексики, що стосується мінських перемовин.

 

Зі свого боку, народний депутат від БПП, голова української делегації у ПАРЄ Володимир Ар'єв також обурився опублікованим Адміністрацією Президента висловлюванням про втрату Росією контролю над найманцями на окупованому Донбасі.

 

"Не повірив очам. Перечитав двічі. Подивився чи не фейк. Ні, не фейк. І сторінка не фейк. Не знаю, чи це проблема спічрайтера і коректора Адміністрації Президента, чи проблема точки зору нового Президента? Попередній вимагав від Росії не контролювати терористів, а забратися з Донбасу, разом з терористами", - написав Ар'єв у Facebook.

 

Водночас народний депутат Андрій Тетерук (фракція "Народний фронт") наголосив: за все, що відбувається на окупованих територіях, відповідає виключно Росія як країна-агресор.

 

"Виправдовувати агресію Росії, пояснюючи втратою контролю над "найманцями" - це тупо. Адміністрації Президента України слід керуватися прямою нормою чинного закону України, в якому, зокрема, йдеться про те, що "Російська Федерація чинить злочин агресії проти України та здійснює тимчасову окупацію частини її території за допомогою збройних формувань Російської Федерації,... а також за допомогою окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та підконтрольні Російській Федерації самопроголошені органи, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України", - зазначив він.

 

Як повідомляв Укрінформ, раніше на сайті Президента з'явилося повідомлення, де процитовано слова глави держави Володимира Зеленського про нібито втрату Росією контролю над найманцями на Донбасі: "Кричуще порушення Мінських угод - застосування артилерії - свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами".

 

7 червня ситуація в районі проведення операції Об'єднаних сил загострилася. За даними штабу ООС, російсько-окупаційні війська, порушивши умови Мінських домовленостей, атакували підрозділи ООС у районі населеного пункту Новолуганське із застосуванням артилерії. Внаслідок ворожих обстрілів загинули двоє військовослужбовців Об'єднаних сил. Вісім бійців зазнали поранень різного ступеня важкості. На обстріли з боку збройних формувань РФ українські підрозділи дали адекватну відповідь, знищивши вогневі точки противника.

 

 

Джерело: Укрінформ

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу