КИЕВ
19:39
Брюссель
18:39
Москва
20:39
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



Нова Військова доктрина поверне країну назад у 2014-й, - експерт

26 апреля, 13:15  Политическая  Украина

Припинення війни на Донбасі було ключовим пунктом передвиборчої агітації Зеленського. Тепер, отримавши перемогу, команда нового Президента презентувала нову Військову доктрину, і ми вже можемо мати уяву про те, як нова влада збирається виконати свою обіцянку і чи збирається взагалі її виконувати. Аналізуючи доктрину, по деяких пунктах виникає дежавю - вони точно не нові, а по деяких реальний страх за втрату вже набутих результатів. Пише у своєму блозі експерт Віталіна Пальоха.

 


«Раніше, під час виборчої кампанії, Зеленський говорив, що для того, аби припинилася війна на Донбасі, потрібно «просто перестати стріляти». Потім, перемагаючи в другому турі, він пообіцяв «креативні ідеї». Після остаточної перемоги спікер штабу Дмитро Разумков, говорячи про конкретні механізми щодо завершення війни, в ефірі телеканалу ICTV заявив: «Ніхто, на жаль, не має можливості закінчити війну завтра. Обіцяти це було неможливо й не можна», - каже експерт.

 
Віталіна Пальоха наголошує, тепер в інтерв'ю пан Апаршин, радник Зеленського з питань безпеки та оборони, презентуючи якраз військову доктрину, говорить про збільшення заробіної плати бійця на передовій через 5 років до тисячі євро, а полковника - 2,5 тисячі.

 
«Особливо ріже слух «через 5 років на передовій». Це, що значить - і через п'ять років буде фронт, передова, війна?.. Це обурює більше, ніж той ганебний приріст в 6 тис грн. Дообіцялись»,- говорить експерт.

 
За її словами, прихильники нового Президента відразу згадають аналогічну обіцянку припинити війну від Порошенка.


«Та, давайте не будемо лукавити і згадаємо той стан військових частин та озброєння, який був на початку 2014-го. За даними опитувань фонду «Демократичні ініціативи» та Центру Разумкова, рівень довіри до армії з 2013 до 2019 року зріс із 21% до 61%», - нагадує експерт.

 
На її думку, обурлива заява нової команди позбавити Збройні сили невластивих функцій, тобто все військове майно, яке не використовується за призначенням, передати в управління центральних або місцевих органів влади, інших органів, уповноважених управляти державним майном.


«Питання: а хто вирішив, що все роздати буде правильно? Виходить, що попередні п'ять років команда Полторака, яка через суди намагалася повернути продане за безцінь майно, проводила дурну роботу, адже наступні п'ять років усе знову так само «розбазарюватиметься», - говорить Віталіна Пальоха.


Експерт нагадує, що коли у 2014-му у нас виникла потреба у дієздатній армії та адекватній їй підготовці, виявилось, що і полігони «порізані», і залізна дорога військового призначення розібрана.


Нагадаємо, нещодавно була опублікована нова Військова доктрина нового Президента Зеленського.

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу