КИЕВ
15:02
Брюссель
14:02
Москва
16:02
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Президент має юридичні підстави розпустити Раду до червня

24 апреля, 15:06  Политическая  Украина

Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк заявляє, що Президент має юридичні підстави розпустити Верховну Раду до 14 червня.

 

 
Про це він написав в соцмережі Facebook, передають Українські Новини.


"На мою думку, Президент України має повноваження розпустити Верховну Раду в термін до 14 червня 2019 року", - вважає він.


Вовк зазначив, що проаналізував чинне законодавство і провів елементарні математичні підрахунки для визначення цієї дати.


На його думку, 6 місяців, протягом яких Президент не має права розпускати парламент, необхідно відраховувати не від дня прийняття присяги депутатами, а від дня першого засідання Ради нового скликання.


"Відповідно, Основний закон визначає, що Верховна Рада України є повноважною не протягом 5 років, розрахованих в календарних днях, починаючи не з дня складення присяги народними депутатами України, а протягом 5 років, які закінчуються в день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання", - написав глава суду.


Таким чином, беручи до уваги призначення чергових виборів Ради на 27 жовтня 2019 року, повноваження чинної Верховної Ради України можуть тривати і до 16 грудня 2019 року (27 жовтня 2019 + 20 днів на офіційне оприлюднення результатів виборів +30 днів на відкриття першої сесії новообраної Верховної Ради).


Вовк впевнений, що з теоретичної і з практичної точки зору повноваження чинної Ради можуть тривати до 14 грудня 2019 року, тобто ще протягом 48 днів після дня виборів, що надає Президентові право припинити повноваження парламенту в термін до 14 червня.


Як повідомляли Українські Новини, Володимир Зеленський мав намір вивчити можливість розпуску Верховної Ради в разі перемоги на виборах.


Тим часом 25,9% респондентів, опитаних Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), з тих хто визначився зі своїм вибором, готові проголосувати за партію "Слуга народу", 15,7% - за "Опозиційну платформу - За життя", 13,9% - за партію "Блок Петра Порошенка "Солідарність" на виборах Верховної Ради.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу