КИЕВ
10:59
Брюссель
09:59
Москва
11:59
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Новий Виборчий кодекс рано називати перемогою - Віталій Скоцик

08 ноября, 11:52  Политическая  Украина

Ухвалений у першому читанні новий Виборчий кодекс стимулюватиме формування ідеологічних партій.

Зараз важливо, щоб реформу було завершено, а сам законопроект не було провалено у другому читанні або спотворено до непізнаваності численними правками.

Таку думку висловив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, коментуючи ухвалення в першому читанні проекту Виборчого кодексу України (законопроект №3112-1), який підтримали 226 депутатів.

Політик наголосив, що ліквідація мажоритарної системи, передбачена законопроектом, є головною позитивною зміною.

«Аграрна партія неодноразово вимагала скасувати «мажоритарку», оскільки ця система виборів перетворилася на ганебний фарс.

Мажоритарників, які часто перемагали як незалежні чи навіть опозиційні кандидати, дуже швидко заганяли в стійло владних фракцій.

Головною жертвою цих процесів ставали саме виборці, які сподівалися, що депутат їхнього округу працюватиме на них, а не обслуговуватиме чинну владу», - пояснив Віталій Скоцик.

За його словами, якщо новий законопроект буде ухвалено в цілому, роль політичних партій зросте.

«Партії матимуть більше стимулів розвиватися, структурувати свої організації, формувати чітку ідеологію.

А головне - посилювати критерії кадрової політики.

Місцевим лідерам буде складно потрапити у Верховну Раду, не заручившись підтримкою політичної сили. І тут зростає саме роль ідеологічних партій, які прийдуть на зміну олігархічним проектам, яким вже не довіряє українське суспільство.

Результати місцевих виборів демонструють, що  в Україні відбувається процес формування ідеологічних, інституційно спроможних політичних сил, які здатні змінити політичну мапу країни.

Можна прогнозувати, що партії, які показали добрий результат на місцевих виборах в ОТГ, мають усі шанси сформувати великі фракції і у наступному парламенті», - вважає політик.

Водночас, той факт, що законопроект №3112-1 ухвалено мінімально необхідною кількістю голосів (226), свідчить про те, що у нього немає сильної підтримки.

«Владна коаліція сама дала за законопроект щодо зміни виборчої системи лише трохи більше половини наявних у неї голосів.

Уже з'явилась інформація, що ухвалення в першому читанні є наслідком якоїсь організаційної помилки, бо насправді планувалося провалити цей проект.

Реакція депутатів показує, що вони самі розгублені від результатів голосування.

Стара олігархічна система буде до останнього пручатися проведенню змін, які загрожують самому її існуванню - відкриті списки передбачають уже інший рівень політичної відповідальності, що саме по собі є загрозою для нинішнього олігархату і його посіпак.

Тому радіти ще рано. Законопроект цілком може бути провалений у другому читанні або, як це практикується у ВРУ, спотворений численними правками до непізнаваності.

Зараз важливо докласти усіх зусиль, щоб цього не допустити», - підкреслив Віталій Скоцик.

Нагадаємо, ухвалений у першому читанні новий Виборчий кодекс передбачає проведення парламентських виборів у 27 виборчих регіонах, де партії висуватимуть свої списки.

Виборець обов'язково голосує за партію і при бажанні - за когось із кандидатів, яких партія висунула в регіональному списку.

У такий спосіб кандидати отримуватимуть рейтинг від виборця, а лідер партії не зможе впливати на місце кандидата у списку.

Також законопроект передбачає 4-відсотковий прохідний бар'єр до парламенту.

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу