КИЕВ
23:36
Брюссель
22:36
Москва
00:36
Четверг, 28 марта 2024

Новости



Замість дерибану землі краще би влада захистила фермерів від рейдерів - Скоцик

16 мая, 17:50  Политическая  Украина

Одним із «бонусів» підписання меморандуму з МВФ і зобов'язання до кінця травня ухвалити закон про обіг земель стала нова хвиля рейдерських атак на сільгоспвиробників в Україні. І все це - в умовах бездіяльності правоохоронців, хронічної корумпованості суддів і чиновників.

 

Про це заявили учасники антирейдерського мітингу аграріїв, який відбувся 16 травня в Кропивницькому з ініціативи Кіровоградської обласної організації Аграрної партії та Аграрної Самооборони України.

 

 

«Поки влада фактично легалізовує дерибан землі, фермерам доводиться самотужки боротися з рейдерами. Українці вже навчені гірким досвідом 90-х і загартовані Євромайданом. Саме зараз - чи не останній шанс показати владі, що з людьми треба рахуватися. А в народу немає іншого виходу, інакше ми просто станемо кріпаками на своїй землі», - зазначив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, коментуючи проведення антирейдерського мітингу.

 

 

Цього дня більше ніж 1000 протестувальників пройшли мирною ходою до обласного управління юстиції Кіровоградської області, де вручили звернення до Міністерства юстиції України, потім пікетували адміністрацію та прокуратуру. Останньою краплею, що спровокувала аграріїв до рішучих дій, стало, зокрема, зухвале захоплення ТОВ «Нива-2010» та ПСП «Гайдук». Вимоги мітингарів: повернути підприємства законним власникам і створити законодавче підґрунтя для реальної боротьби проти рейдерства та бандитизму на Кіровоградщині.

 

 

«Влада має усвідомити, що рейдер - це не тільки ворог власності, це пляма на авторитеті держави, це чіткий сигнал інвесторам, що країна хвора і вкладати в неї кошти занадто ризиковано. На Кіровоградщині рейдерство справді набуло кричущого розмаху. На жаль, подібні ситуації зараз і на Черкащині, Полтавщині й в інших областях - особливо там, де вирощують хліб. Так, лише за останній місяць до Аграрної партії звернулися 32 фермери, на господарства яких скоєно напади», - розповідає Віталій Скоцик.

 

Тільки за минулий рік, коли чиновники лише починали озвучувати наміри відкрити ринок землі, на сільськогосподарських виробників і фермерів було вчинено 6800 рейдерських атак. В результаті знищено близько 2000 фермерських господарств, а 40 тисяч працівників стали безробітними. Сьогодні ж влада вже чітко говорить про відкриття ринку землі. Тиск рейдерів стає дедалі сильнішим і більш жорстоким. Буквально кілька днів тому у будинок фермера з Чаплинського району Херсонської області рейдери кинули бойову гранату.

 

«Шахраї не гребують жодними ганебними методами. А все заради чого? Щоб захопити якомога більше площ. І після відкриття ринку землі, коли її вартість в Україні вийде на належний європейський рівень - від 11 до 20 тисяч євро, розпродаватимуть її з великою вигодою», - пояснив лідер аграріїв.

 

 

Сьогодні влада фактично самоусунулась, підтримка правоохоронців сумнівна, аграрії ж лишилися у цій боротьбі сам на сам і змушені самостійно формувати загони самооборони, - кажуть учасники протестної акції у Кропивницькому.

 

«Без цивілізованого завершення земельної реформи та докорінного реформування судової та правоохоронної систем зупинити рейдерство щодо аграрних підприємств в Україні не вдасться. Потрібно діяти негайно. Інакше дуже скоро в нашій країні настануть гіркі жнива по-українськи», - впевнений Віталій Скоцик.

 

 

16 травня влада Кропивницького таки пішла назустріч учасникам антирейдерської акції аграріїв. З ініціативною групою мітингувальників зустрівся голова облдержадміністрації Кіровоградщини Сергій Кузьменко, створено робочу групу за участю представників аграрного сектору. А вже за кілька днів відбудеться спільне засідання аграріїв з головою облдержадміністрації і головами обласного управління юстиції, прокуратури та правоохоронних органів для розгляду проблеми рейдерства.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу