КИЕВ
19:29
Брюссель
18:29
Москва
20:29
Пятница, 26 апреля 2024

Новости



Влада нехтує думкою українців про ринок землі, бо націлена на власне збагачення - Марчук

22 апреля, 11:00  Политическая  Украина

Якщо проаналізувати рішення, які пропонує парламент і ухвалює уряд, складається враження, що джерелом влади в Україні є Міжнародний валютний фонд. Саме закордонні кредитори наполягають на поспішному впровадженні ринку земель сільськогосподарського призначення, яке зробить українців заручниками грошових позик. Звісно, це вигідно і нашим олігархам, які за «копійки» хочуть скупити українську землю.   

 

Про це в ефірі телеканалу «ZIK» заявив заступник голови Аграрної партії Денис Марчук.

 

«Сьогодні близько 60% людей живуть за межею бідності. Тобто аграрії, які мають працювати на землі, не мають фінансових інструментів, щоб придбати хоча б клаптик землі. Крім того, скасування спецрежиму ПДВ фактично вимило в аграріїв обігові кошти. І сьогодні для того, щоб бути повноцінним учасником ринку землі, потрібно буде брати позику в банку для придбання землі, потім ще одну позику - щоб працювати на цій землі: сіяти, купувати техніку, збирати свій врожай. Фактично люди можуть опинитися в тотальній залежності від структур, які виділяють кошти», - говорить Марчук.

 

На думку політика, держава має стимулювати розвиток фермерства, зокрема через компенсацію витрат.

 

«Якщо взяти для порівняння європейський досвід, то європейські фермери отримують на гектар близько 600-700 євро дотації. Із цієї суми значна частина йде на погашення орендної ставки землі, яку вони орендують у пайовика. Якби сьогодні українські аграрії отримували державної підтримки не 10-15 доларів на гектар, а таку компенсацію, яку мають закордонні фермери, то європейський рівень орендної ставки на землю був би під силу й українським аграріям».

 

На запитання ведучої про права людей, які хочуть продати свою землю, Денис Марчук підкреслив, що права неможливо захистити, коли у земельних відносинах панує такий безлад.

 

«Ми за чіткі правила. Люди мають право продати те, що їм належить. Але сьогодні землі сільськогосподарського призначення перебувають у жахливих умовах. Це відсутність документації на певні площі земель, коли вони не внесені до Держгеокадастру. Це накладання меж територій. Масові рейдерські захоплення через суди, тому що суди у нас повністю корумповані. При всьому цьому, при тотальній корупції, поспіхом відкривати  ринок землі вкрай небезпечно. У березні-лютому ми проводили Земельні форуми в усіх регіонах України, і близько 70% українців сказали, що ринок землі не на часі», - пояснив заступник голови Аграрної партії.

 

Крім того, Денис Марчук зауважив, що Аграрна партія розробила 16 напрямків земельної реформи, які мають бути реалізовані у законодавстві протягом 3-5 років.

 

«Коли говоримо про землю, ми повинні думати про людей, які працюють на цій землі, і що потрібно зробити, щоб не тільки можна було продавати землю, а й щоб люди мали можливість її купити. Зараз необхідне не скасування мораторію, а розробка ефективної земельної реформи, яку влада розробити за всі ці роки не спромоглася», - резюмував Денис Марчук.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу