КИЕВ
06:32
Брюссель
05:32
Москва
07:32
Вторник, 19 марта 2024

Новости



«Столиця має виглядати достойно, рекламний ринок – працювати цивілізовано, а люди – жити в комфортному і безпечному міському середовищі» – Оксана Поліщук

09 апреля, 16:00  Экономическая  Украина

Уже майже рік, як почалося практичне впровадження Реформи зовнішньої реклами в Києві. Вулиці оновлюють цілодобово, кількість реклами меншає, а її ефективність зростає. Хто впроваджує європейські стандарти на ринку реклами, а життя киян робить комфортнішим - розповідає Оксана Поліщук, голова Асоціації операторів зовнішньої реклами України.

Чи стала успішною реформа реклами у столиці, що почалася торік?

 
Так, звичайно. Ми поставили перед собою дуже амбітний план. Реформою вже охоплено 228 вулиць столиці. Змінено понад 1700 зовнішніх конструкцій, переважно на більш технологічні й дещо меншого формату. Ще 4000 конструкцій демонтовано. Роботи вже йдуть не тільки в центрі, а й у 3-й і 4-й форматних зонах - це великі проспекти, спальні райони. Зміни охопили і правий, і лівий берег міста. Природно, що такий стрімкий рух і величезний обсяг робіт для операторів - досить серйозне навантаження. Адже тільки з фінансового боку оновленя однієї конструкції коштує оператору від 40 тисяч до 350 тисяч гривень, демонтаж із відновленням благоустрою однієї конструкції - від 3 тисяч до 25 тисяч гривень. Хочу підкреслити, що всі витрати на заміну взяли на себе оператори.


Як оператори зовнішньої реклами зважилися на такі колосальні інвестиції?

 
Звичайно, оператори враховують усі ризики, нам важливо отримати гарантії стабільної роботи. Адже такі інвестиції окуповуються роками. Це має розуміти міська влада. Правила роботи на ринку зовнішньої реклами мають бути прогнозованими й однаковими для всіх учасників, а бізнесові відносини - будуватись чесно і відповідально. Ми також керуємося тим, що це інвестиції в рідне місто, столицю держави - Київ має виглядати достойно. Зі свого боку ми взяли на себе витрати, які місто поки що не може собі дозволити. Крім того, завдяки реформі скорочується тіньовий ринок. Зі столиці поступово витісняють нелегалів, які працювали без дозволів. Адже 90% учасників ринку прийняли нові правила роботи в столиці, а завдяки чітким правилам і вимогам поставити «ліві» конструкції стало неможливо.


Чи маєте труднощі з реалізацією реформи?

 
Так, ми хотіли б усе робити швидше, але довелося коригувати графіки. По-перше, це затягування процесу погодження дозвільних документів відповідними департаментами, комунальними службами й організаціями. На жаль, строки таких погоджень, замість відведених законом 5 робочих днів, розтягуються на місяці.
Були і технічні причини зсуву графіка Реформи. Передусім це величезний обсяг робіт. Навіть задіявши всю техніку і залучивши бригади з інших міст, оператори не завжди встигали за планом. Багато в нашій діяльності залежить і від співпраці з комунальниками, які паралельно з нами проводять роботи з демонтажу чи благоустрою. Тут теж важливо ретельно координувати дії, аби не гаяти час.


Крім того, були спроби з боку певних політиків і операторів оскаржити та заблокувати Реформу реклами у столиці. Але їм це не вдалося, бо зміни - це не забаганка операторів, а насамперед потреба жителів Києва. Громада була серед ініціаторів реформи, і ми всі разом із владою і киянами почали змінювати столицю, наводити лад у місті. Тому ніхто не дозволить зруйнувати принципи, які повертають Києву безпеку на вулицях і цивілізований вигляд. А рекламний ринок буде працювати за тими прозорими й ефективними Правилами, які ми всі разом розробили.


Які плани в Асоціації на найближче майбутнє?

 
Зараз ми активно працюємо по всій країні з місцевими чиновниками й операторами. Нам важливо, аби в містах діяли цивілізовані та демократичні правила ринку зовнішньої реклами. Адже це основа і стабільності нашого бізнесу, і надходжень до місцевих бюджетів. Бачимо потребу в тому, щоб поділитися досвідом і напрацюваннями з муніципалітетами чи органами влади на місцях. Нещодавно ми започаткували відповідні навчання для представників місцевих адміністрацій. Тільки остання така зустріч зібрала представників із 15 областей. До нас приїхало кілька десятків людей. Приклад Реформи у столиці має позитивний ефект і стимулює інші міста впорядковувати власний ринок зовнішньої реклами. Хоча треба сказати й про те, що в деяких містах під реформу маскують банальний переділ ринку. Просто одних операторів витісняють і заводять інших. Таке, на жаль, зараз відбувається в Запоріжжі, Дніпрі. Однак ми зупинятися не збираємось. Будемо працювати з колегами, аби допомогти впорядкувати рекламний бізнес. Такі реформи насправді поліпшують економіку, туристичну й інвестиційну привабливість українських міст.

 

 


Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу