КИЕВ
10:17
Брюссель
09:17
Москва
11:17
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Затягування із призначенням губернаторів — результат боротьби в оточенні президента, — Рейтерович

03 июня, 18:34  Политическая  Украина

 

Якщо із призначеннями зволікатимуть аж до парламентських виборів, то потім в областях можуть виникнути проблеми з ухваленням бюджетів на наступний рік. А це вже може мати безпосередній вплив на людей, адже багато проектів, фінансованих на рівні областей, можуть бути заблоковані. Про це пише у своєму блозі керівник політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович.

 

За словами політолога, наразі призначення губернаторів «заморожене» і це впливає на ефективність роботи адміністрацій.


«Уявіть ситуацію: у вас на роботі змінився власник організації. Новий топ-менеджмент уже оголосив, що всіх керівників підрозділів звільнять. Оголосив безапеляційно. Проте наказу про звільнення досі немає. Ви вже зібрали валізи, точно знаючи, що тут уже не працюватимете, однак продовжуєте ходити на роботу. Скажіть, у Вас буде мотивація старанно працювати? Приблизно така ситуація зараз із губернаторами в областях», - говорить Ігор Рейтерович.


Політолог наголосив, що розгляд кандидатур на посади очільників ОДА команда Володимира Зеленського розпочала з перших днів каденції нового президента.


«У команді Зеленського були заяви, що в них уже напрацьована попередня матриця відбору кандидатів, що є вже співпраця з НR-агентствами, що буде оголошено конкурс і будь-хто з досвідом зможе надсилати заявку й отримати шанс на реалізацію. Однак жодного призначення досі так і немає», - каже політолог.


За словами експерта, з одного боку, президент сам заблокував собі можливість швидко призначити очільників ОДА та РДА.


«Згідно з Конституцією, для звільнення та призначення глав ОДА потрібне подання Кабінету Міністрів. Відповідно, якщо між президентом і прем'єр-міністром нормальні робочі відносини, то ця процедура проходить непомітно. Однак, розігнавши парламент та розсварившись з урядом, президент значно обмежив собі можливості щодо кадрових призначень. Чи погодиться тепер Кабінет Міністрів, передусім в особі ображеного Володимира Гройсмана, затвердити кандидатури нових губернаторів - питання риторичне», - зазначає Рейтерович.


Водночас, на думку політолога, значну більшу роль відіграє неформальна складова, зокрема, боротьба за вплив усередині самого оточення президента.


«Помітна боротьба за посади щонайменше між двома групами - «95 кварталу» та Ігоря Коломойського. Поки що можна говорити про певний паритет у призначеннях, однак найближчим часом ситуація може кардинально змінитися і яблуком розбрату можуть стати якраз посади губернаторів», - говорить Ігор Рейтерович.


У ЗМІ вже активно циркулює інформація, що очільником Одеської ОДА можуть призначити Григорія Трипульського.


«Григорій Трипульський - це юрист бізнес-партнера Коломойського Бориса Кауфмана. При цьому «ширму» хочуть зберегти. Його кандидатура була запропонована однією НR-агенцією. Тож це дасть можливість формально зберегти принцип «відкритого» відбору кадрів за професійними ознаками. Разом із тим, репутація кандидата на пост глави Одеської ОДА доволі неоднозначна та пов'язана з численними скандалами як за часів Януковича, так і попередньої влади», - каже політолог.


На голову Дніпропетровської ОДА також претендує людина Коломойського - Святослав Олійник, який був заступником олігарха, коли той очолював ОДА.


«Святослав Олійник останнім часом активізував свою інформаційну присутність та зробив кілька заяв щодо майбутнього Ігоря Коломойського в Україні. Як і Трипульський, він має доволі неоднозначну, якщо не сказати одіозну, репутацію та напряму асоціюється з колишнім власником «ПриватБанку»», - наголошує політолог.


За словами експерта, затягування з розглядом кандидатур губернаторів свідчить про те, що президент не хоче підігравати Коломойському.


«Це буде вкрай неоднозначно сприйняте не лише журналістським та експертним співтовариством, а й українським суспільством. Адже можливий контроль над двома ключовими областями України з боку групи Коломойського президенту важко буде пояснити звичайним збігом обставин. Водночас тривале затягування процесу може мати негативні наслідки для областей», - стверджує Ігор Рейтерович.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу