КИЕВ
05:41
Брюссель
04:41
Москва
06:41
Вторник, 19 марта 2024

Новости



Шанси на прихід «нових облич» у парламент у разі дострокових виборів не великі, — експерт

20 мая, 16:28  Политическая  Украина

Чи буде оскаржене рішення Президента про розпуск парламенту, залежить від аргументації, яка буде в указі. А від того, хто може оскаржувати рішення, залежить і розстановка сил на парламентських перегонах. Зважаючи на обмеженість часу для проведення кампанії, не можна виключати, що різні групи об’єднуватимуться у блоки, аби збільшити свої шанси потрапити до нового складу депутатів.

Таку думку озвучив в ефірі телеканалу «Еспресо» керівник політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович.

 

Чи буде оскаржене рішення Президента про розпуск парламенту, залежить від аргументації, яка буде в указі. А від того, хто може оскаржувати рішення, залежить і розстановка сил на парламентських перегонах. Зважаючи на обмеженість часу для проведення кампанії, не можна виключати, що різні групи об'єднуватимуться у блоки, аби збільшити свої шанси потрапити до нового складу депутатів.


Таку думку озвучив в ефірі телеканалу «Еспресо» керівник політико-правових програм «Українського Центру суспільного розвитку» Ігор Рейтерович.


Політолог висловив припущення, що найближчим часом відбуватимуться консультації стосовно того, чи будуть зміни виборчого законодавства.


«Якщо завтра вийде указ про призначення дострокових виборів, уже ніхто жодних змін виборчого законодавства, навіть щодо скасування депутатської недоторканості, робити не зможе. Думаю, що зараз у Верховній Раді йтимуть консультації та переговори, щоб спочатку прийняти певні зміни і вже далі з'явився указ президента», - говорить Ігор Рейтерович.

Еспресо TV

Водночас, на думку експерта, якщо вибори відбудуться через два місяці, шанс на значне оновлення парламенту і проходження туди «нових облич» не великий.


«Тут виникає певний когнітивний дисонанс. З одного боку, Президент говорить про необхідність приходу до Верховної Рали нових людей, з іншого - в разі дострокових виборів шанси зайти туди «новим обличчям» суттєво зменшуються. Дуже мало часу. В того ж Вакарчука, приміром, наскільки мені відомо, партія лише в процесі реєстрації. Це в інтересах «Слуги народу», але не народу, бо люди хочуть нових облич, а хто потрапить у списки президентської партії - ми не знаємо. Ми можемо втратити шанс на оновлення», - каже політолог.


За його словами, не виключене певне блокування різних політичних гравців, які працюють на одному електоральному полі.


«Я не став би виключати можливості спільного походу на вибори БПП, Гройсмана і «Народного фронту». Досі говорили про одноосібний похід кожного із гравців, але вони можуть переформатувати свої виборчі стратегії. Залишити з десяток прохідних місць для тих, хто точно має потрапити в Раду, із ключових персон і дібрати нових людей. Це може збільшити їхні шанси на здобуття більшої кількості депутатських мандатів», - стверджує Ігор Рейтерович.


Політолог вважає, що об'єднання може бути і в таборі «біло-синіх».


«У лавах «біло-синіх» теж може бути об'єднання. У них уже були спроби йти окремо, але після дзвінка із сусідньої країни всі дружньо пішли разом на вибори. Якщо зараз вони розраховують зайняти нішу опозиції, може бути певне групування», - каже експерт.


Нагадаємо, під час першої офіційної промови з нагоди інавгурації Президент Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду восьмого скликання. І наголосив, що у депутатів є два місяці, аби ухвалити закони про скасування депутатської недоторканності, кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, багатостраждальний Виборчий кодекс і відкриті виборчі списки.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу