КИЕВ
05:26
Брюссель
04:26
Москва
06:26
Пятница, 26 апреля 2024

Новости



Політолог назвав 5 партій, які займуть нішу «нових облич» у наступному парламенті

16 мая, 14:39  Политическая  Украина

У парламентських перегонах, як і в президентській кампанії, можна очікувати на рекордну кількість учасників. Політичні гравці так намагатимуться відповісти на запит суспільства на нові обличчя. Однак уже зараз можна говорити про тих, хто прагне захопити цю нішу. Мова про п’ять проектів, чиї обриси вже формуються. Зокрема, президентська партія «Слуга народу», політична сила, яку очолить Володимир Гройсман, партія Вакарчука, «Люди важливі» Гусовського-Нефьодова та оновлений «Удар» на чолі з Володимиром Кличком. Про це пише у своєму блозі експерт ГО «Український Центр суспільного розвитку» Юрій Подорожній.

 

Головна інтрига «Слуги народу» - чи зможе президентська партія повторити успіх Зеленського.


«Навіть у штабі обраного президента розуміють, що не тільки про 73%, а й навіть про більшість у парламенті мріяти марно. Максимум, на що політтехнологи «Слуги народу» розраховують - це третина місць у Верховній Раді. Реалістичним успіхом для партії буде п'ята частина депутатських мандатів. Усім зрозуміло, що накласти рейтинг Зеленського на свою партію не вдасться», - каже політолог.


За словами експерта, якщо до списку «Слуги народу» не потраплять одіозні прізвища (а така імовірність є), реальний результат становитиме, за оптимістичними прогнозами, 18-20% місць у парламенті.


Шанси пройти до Верховної Ради є у проекту який очолить чинний прем'єр-міністр, оскільки в його компетенції перебуває економіка. І попри те, що багато виборців невдоволенні економічним становищем, усе ж таки країна вийшла на зростання ВВП у понад 3%.


«Висуванець Порошенка, прем'єр-міністр Володимир Гройсман пройшов президентську кампанію практично без політичних заяв та прямої підтримки свого політичного покровителя. Гройсман не перетворився на фаворита його величності. Напередодні другого туру, коли всім було зрозуміло, що Зеленський стане президентом, Володимир Борисович заявив про те, що він також нове обличчя і в топ-політиці лише три роки», - говорить Юрій Подорожній.


Подолати п'ятивідсотковий бар'єр може партія Святослава Вакарчука.


«Співак практично весь 2018 рік очолював рейтинг можливих кандидатів у президенти. І коли Вакарчук не висунувся, виборці були дезорієнтовані та розчаровані тим, що він не взяв участь у перегонах. Шанс пройти до парламенту в його політичної сили залишиться, якщо співак проявить характер», - стверджує експерт.


«Вистрелити» може і політична сила колишніх вихідців із «Самопомочі» - «Люди важливі»». Однак їхній успіх залежатиме від того, як багато кадрових помилок зробить «Слуга народу».


«Варто згадати торішній скандал із виходом із «Самопомочі» фракції в Київраді на чолі з Гусовським. Тоді, з одного боку, говорили про повний провал партійного будівництва в колись перспективній партії, а з іншого - про можливість появи нового політичного проекту, який гратиме на полі лібералів із чіткою орієнтацією на західні цінності. Партія Вакарчука і «Люди важливі» попсують перспективи «Самопомочі». Тим паче, що запит середнього класу на власну політичну силу лишається досить значним», - каже політолог.


Він вважає, що можна очікувати і на реінкарнацію «Удару», однак на чолі не з мером Києва Віталієм Кличком, а з його братом - боксером Володимиром.


«Потужна група депутатів із фракції БПП, які є вихідцями з «Удару», найімовірніше, своє політичне майбутнє вже не будуть пов'язувати з Петром Порошенком. З одного боку, для них було б логічно реанімувати «Удар» на чолі з Віталієм Кличком. Але тут є декілька «але». З політичної точки зору, міському голові Києва нині невигідно очолювати цю політсилу», -зазначає Юрій Подорожній.


Експерт вважає, що, власне, і «Удару» не вигідний Віталій Кличко, адже мер досі формально - голова «Солідарності». А кінцевий бенефіціар «Солідарності» - Петро Порошенко.


«П'ятий президент і очолить цю партію у «хрестовому» поході до парламенту. Адже для нього важливо капіталізувати президентський рейтинг, аби залишитись в активній політиці. Саме тому, коли говорять про реанімацію «Удару», дедалі частіше звучить ім'я брата мера Києва, боксера Володимира Кличка. Найімовірніше, «Удар» балансуватиме на прохідній межі, якою б вона не була - чи п'ятивідсотковою, як зараз, чи навіть зменшеною до 3%», - стверджує політолог.


За його словами, восени на політичному рингу зійдуться як «зубри» топ-політики: команди БПП, «Батьківщини», всі групи колишніх регіоналів («Опозиційний блок», «Наш край», «Відродження»), так і ті, хто претендує зайняти нішу нових облич.


«Прогнозувати, як вони поділять між собою парламентські мандати, зарано. Однак уже зрозуміло, що політичний сезон «вибори до Верховної Ради-2019» обіцяє бути, як кажуть кінокритики, багатожанровим і цікавим», - говорить експерт.


Нагадаємо, чергові вибори народних депутатів Верховної Ради 9-го скликання призначені на 27 жовтня 2019 року.

 

Джерело: Главком

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу