КИЕВ
12:26
Брюссель
11:26
Москва
13:26
Пятница, 29 марта 2024

Новости



Вакарчук знову йде в політику: кому боятися його повернення,- Подорожній

10 мая, 12:20  Политическая  Украина

Святослав Вакарчук був однією з головних інтриг перед початком президентської кампанії. Його ім’я звучало практично в усіх соціологічних опитуваннях впродовж 2018 року. І ось нарешті він заявив про похід до парламенту на чолі своєї політичної сили.

16 травня співак представлятиме свою програму та команду. Ця подія більш ніж очікувана, враховуючи запит суспільства на прихід до української політики нових та молодих облич.

 

Ймовірніше, Вакарачук піде іншим шляхом, ніж Зеленський, і представить суспільству ґрунтовну програму дій.

 

Адже у Вакарчука, на відміну від новообраного президента, є досвід депутатства у Верховній Раді. Нагадаю, що співак проходив до парламенту за списком політичного альянсу Наша Україна - Народна самооборона. Але парламентарем він був недовго і склав повноваження народного депутата.

 

                           Чому Вакарчук пішов із парламенту

 

2008 року співак пішов із політики, мотивуючи це тим, що тодішній склад Верховної Ради не виконав своєї головної місії - творити візію України як сучасної європейської держави.

 

І це був вчинок. Адже в нашій історії ми частіше спостерігали боротьбу за тепле депутатське місце і намагання вирішувати свої бізнесові чи інші інтереси.

 

Тоді він заявив, що для нього лишитись у тому парламенті означало зрадити виборців, які віддали за нього свої голоси.

 

Судячи із заяв Вакарчука, в травні він представить програму, яка буде зорієнтована на вільний ринок, форсовану євроінтеграцію до ЄС, НАТО та однозначна щодо мовного закону.

 

Це означає, що нова партія буде зорієнтована на проукраїнський електорат, який очікує від політиків модернізації суспільства і держави, та радше утверджуватиме не просто західні цінності, а цінності американської економічної моделі.

 

                                          Хто стоятиме за Вакарчуком

 

Партія - це не один лідер. І тут виникає питання: хто ж буде в команді Вакарчука? Є сподівання, що разом із ним до парламенту підуть абсолютно нові люди, які не були в політиці.

 

Вакарчук йде на парламентські вибори: які шанси в українського співака

У парії, яку представить Вакарчук, будуть непогані шанси потрапити до парламенту як за старою виборчою системою, так і (в разі ухвалення) новою. Однак важливим для нього буде питання, чи матиме він доступ до медійного ресурсу, адже в Україні вибори досі творить значною мірою телевізор.

 

                               Які голоси забере Вакарчук

 

Звичайно, сьогодні важко говорити про те, наскільки нова політична сила становитиме конкуренцію партії Слуга народу, бо ми й досі не знаємо, за яким принципом формуватиметься пул кандидатів від цієї сили.

 

Але найбільш імовірно, що ця політична команда витіснить із виборчого поля Самопоміч.

 

Отже, на електоральному полі із запитом на нові обличчя нас очікує змагання між трьома (поки що трьома) вже відомими політичними силами: партією президента Зеленського, Люди важливі Гусовського та Нефьодова і власне політичною силою, яку очолюватиме співак Святослав Вакарчук.

 

Інтригою залишатиметься одне - чи зможе хтось з цих трьох політсил запропонувати виборцям ідеї, аби відтягнути електорат мастодонтів української політики.

 

Про це пише у своєму блозі на сайті "Факти" Юрій Подорожній, політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку.

 

 

 

 

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу