КИЕВ
10:24
Брюссель
09:24
Москва
11:24
Вторник, 23 апреля 2024

Новости



Чого чекати у день голосування?

31 марта, 17:11  Политическая  Украина

У президентській виборчий кампанії наближається момент, коли запитання, які постають перед виборцем, все більше нагадують класичне - «бути чи не бути». До чого маємо бути готовими і про що пам'ятати?

Ми говоритемемо не про те, за кого ж з кандидатів варто віддавати чи не віддавати свій голос - це особистий вибір кожного, і тут головне, щоб цей вибір був зроблений свідомо і відповідально.


Ми говоритимемо про сюрпризи, які на нас можуть чекати у день голосування.


Скажімо, похід на виборчу дільницю цього разу може більше нагадувати не легку прогулянку, а складне випробування.


По-перше - бюлетень. Цього разу він більше нагадуватиме єгипетський манускрипт, ніж впорядкований документ. Адже, щоб знайти свого кандидата на 80-тисантиметровому папері із 39 прізвищами, від виборця відмагатиметься не тільки увага, але й терпіння. Крім того, маємо зважати, що можуть виникати й черги до кабінок для голосування. Тим більше, що робити позначки в бюлетені поза кабінками не рекомендується. Спостерігачі чи правоохоронці можуть кваліфікувати це як порушення таємниці голосування.


По-друге - фото. В МВС не раз і не два радили не робити селфі з бюлетенем в кабінці чи поза нею. І навіть погрожували кримінальною відповідальністю начебто за порушення таємниці голосування. Юристи, правда, відразу пояснили, що ця стаття стосується не виборця, а того, хто змушує його порушити цю таємницю. Так що, в суд, як обіцяли в поліції, може ніхто виборця і не потягне, але запитаннями - з якою метою робилось фото - настрій точно зіпсують.


По-третє - члени виборчих комісій. Їх у МВС залякали перспективами «сісти надовго» за участь у фальсифікаціях під час голосування. Так що, перевіряти паспортні дані виборця і звіряти з інформацією у списках виборців вони будуть прискіпливо і довго. А це знову таки ж - час, і черги.


По-четверте - спостерігачі на дільницях. Їх має бути багато. Принаймні, кількість організацій, які отримали право спостерігати за голосуванням, цього разу теж рекордна. Особливої інтриги і неприємних очікувань додає та обставина, що представники «Національних дружин» теж будуть присутні у якості спостерігачів на дільницях, що й підтвердив напередодні лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький. А масовий психоз, влаштований зусиллями окремих кандидатів та керівництва МВС навколо теми підкупу виборців та можливих фальсифікацій, може поширитись і на виборчі дільниці. І виключати можливість «заворушок» на окремих дільницях сьогодні ніхто не буде. А ось що справді непокоїть - то це те, що право визначати порушників можуть присвоїти собі ті ж дружинники. І як активно їм протидіятиме поліція...


І тому, по-п'яте - поліція. Взагалі-то, головним завданням правоохоронців на виборчих дільницях завжди було стеження за дотриманням громадського порядку. Але цього року поліція, зокрема, та МВС загалом зарезервували за собою від початку виборчої кампанії ще й право контролювати законність проведення виборів. Ну а та обставина, що за три місяці цієї кампанії керівництво МВС на чолі з Арсеном Аваковим так і не змогло спростувати підозри у грі на користь одного з кандидатів, а лише посилило їх, ще більше турбує. І ставить запитання - на чиєму боці виступатимуть поліцейські на виборчих дільницях? На боці цього кандидата, «Національних дружин» чи все ж таки закону.


Але всі ці умовні аргументи «проти» походу на виборчі дільниці нівелюються одним аргументом «за». Треба зробити власний вибір і 31 березня правильно його зафіксувати, аби це в підсумку не зробили за вас інші. Хтось - «з цинічного розрахунку», а хтось - просто «по приколу».

 

Автор: Тетяна Ілюк

Джерело: Корреспондент 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу