КИЕВ
16:02
Брюссель
15:02
Москва
17:02
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



Грання мускулами в мирних містах — це провокація

12 марта, 11:10  Политическая  Украина

"Під час сутичок у Черкасах поліція зіграла у піддавки"

"Очевидно, що агресивно налаштовані юнаки хотіли показати жорсткість, а не бажали справедливості. До цього не буде поблажливості - так поводитися не можна.

 

Порушено кримінальне провадження. Переступили межу - повинні понести покарання", - коментує у "Фейсбук" міністр внутрішніх справ 55-річний Арсен Аваков сутички між представниками поліції та "Національного корпусу" й "Національних дружин".


9 березня у Черкасах на мітинг, де виступав Петро Порошенко, намагалися прорватися представники партії "Національного корпусу" й організації "Національні дружини". Президент покинув захід. Скасував заплановані в Черкасах записи інтерв'ю для місцевих ЗМІ.


Під час заворушень постраждали 22 поліцейських. Серед них - начальник поліції області Валерій Лютий. Затримали двох організаторів акції.


Уранці в суботу подібні бійки сталися і неподалік Адміністрації президента в Києві. Чоловіки спробували прорвати кордон силовиків. Постраждали троє правоохоронців. Мітингарі вигукували: "Де відрубані руки Гладковського?" Вимагали розслідувати корупційні злочини в оборонному комплексі, до яких нібито причетні колишній перший заступник секретаря Ради нац­безпеки й оборони 49-річний Олег Гладковський, його син Ігор Гладковський, 25 років.


Партію "Національний корпус" заснували 14 жовтня 2016-го. Її основою стали бійці "Азова". Лідер політсили - народний депутат, підполковник Нацгвардії Андрій Білецький. Організацію "Національні дружини" створили торік у січні. Нею керує Ігор Михайленко, який очолював полк "Азов".


"Як головнокомандувач, Порошенко мав бути радий спілкуванню з ветеранами. А як кандидат у президенти - зі своїми громадянами і потенційними виборцями. Але він заскочив у "Мерседес" і кортеж рвонув", - коментує у "Фейсбуку" 30-річний Андрій Білецький.


"Воювати - на фронт. Усі інші грання мускулами в мирних містах - це провокація. Я обурена провокацією в моїх рідних Черкасах у 205-ту річницю з дня народження Тараса Шевченка. Як би голосно не називали себе провокатори - ментально вони тітушки", - пише в соцмережі перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко, 47 років.


- Події в Черкасах - провокація, спрямована проти Петра Порошенка. Гравці, які контролюють "Національний корпус", намагалися показати - вони здатні радикалізувати ситуацію, якщо їх не задовольнять результати виборів, - говорить політолог 41-річний Віктор Таран.


- Це публічна демонстрація сили. Ситуація небезпечна - у країні, яка воює, не можна блокувати президента. "Національні дружини" намагалися напасти на главу держави. Охороні й Порошенку вистачило мудрості не піддатися. Керівники місцевої поліції підіграли "Національним дружинам". Після подій у Києві поліція не могла не знати, що націоналісти поїхали до Черкас. Але правоохоронці на заході були без спецзасобів. Хлопців били, заливали газом, але команди для адекватних дій не отримали. Поліція в Черкасах зіграла у піддавки.


Три тижні тому, коли протестувальники вийшли на мітинг Юлії Тимошенко проти Мангера (голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера підозрюють у причетності до вбивства Херсонської активістки Катерини Гандзюк. - ГПУ), то Нацполіція жорстко діяла, била лежачих. Щоб зробити картинку в Черкасах, була потрібна людина, яка впливає і на "Нацдружини", і на Нацполіцію.


Мають бути арешти і суди - є багато відео, де видно обличчя. Нам хочуть показати - що суспільство радикалізується. Хоча насправді радикалів було небагато. Вони сильні, коли збираються разом. Але ми здатні не допустити цього.


"Національні дружини" втратили політичні бали. Такі дії відштовхують людей. На кандидатів у президенти сутички не вплинуть.

 


Автор: Анастасія Прокаєва

 

Джерело: Газета по-українські

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу