КИЕВ
00:05
Брюссель
23:05
Москва
01:05
Суббота, 20 апреля 2024

Новости



На річницю подій Майдану, президент заявив про своє "безпрецедентне" рішення взяти участь у судовому процесі.

19 февраля, 14:51  Политическая  Украина

На річницю подій Майдану, президент заявив про своє "безпрецедентне" рішення взяти участь у судовому процесі.

Що мається на увазі?

Наскільки я розумію, йдеться про процес державної зради Віктора Януковича, де Порошенко повинен виступати в якості свідка.

Не думаю, що він може сказати в цій ситуації щось конкретне, корисне чи змістовне. До того ж Порошенко виступає у якості свідка з боку Генеральної прокуратури. Тут одразу виникає багато питань.

Ще восени ГПУ оголосила про виклик близько 140 свідків обвинувачення.

Суд погодився викликати далеко не всіх. Ряд знакових постатей уже виступили: Аваков, Яценюк, Турчинов, деякі представники командування України у 2014 році, тощо.

Та яке відношення ці свідки мають до процесу, пов'язаного з державною зрадою Януковича? Адже це цілком конкретне питання про те, чи звертався екс-президент до Путіна з проханням ввести війська на територію України.

Відповідний лист продемонстрували на Раді Безпеки ООН. Та затим одразу виникло питання з доставкою до суду оригіналу цього листа, адже оперувати копіями у судовому процесі не можна.

Існують інші нюанси: чи можемо ми використовувати лист, який Віктор Янукович написав уже тоді, коли його не вважали президентом України?

Адже на той момент була ухвалена відповідна постанова Верховної Ради і виконувачем обов'язків президента назначили Турчинова.

Відтак, цей лист можна розглядати як персональне звернення приватної особи, яка відповідними повноваженнями не володіла. Крім цього, є ще чимало юридичних питань.

Ще влітку стало ясно: оскільки Генпрокуратура не може продемонструвати неспростовних доказів у вчиненні державної зради, то вона переходить у режим масового виклику свідків: того самого Яценюка, Авакова, Турчинова.

Та що конкретно вони можуть засвідчити в контексті державної зради Януковича? Ці люди почали працювати на своїх посадах уже після того, як Янукович покинув країну. Фактично, їх покази звелися до оцінки екс-президента, його ідей, кроків, політичних рішень та всього іншого.

Оцінка особистості Януковича не є прямим доказом його державної зради. Тож у цьому контексті участь Порошенка можна розглядати як черговий елемент політичного шоу - демонстрацію певної позиції, яку висловить сам президент.

Є ще одне цікаве зауваження. Як на мене, під час процесу адвокати Януковича показали себе більш підготовленими та професійними, ніж ГПУ. Варто лише згадати, як останні постійно вимагали відсторонити адвокатів Януковича.

Процес на Януковичем фактично перетворили на процес над тими, хто прийшов йому на зміну. Згадаймо допит Авакова, де він дав доволі суперечливі свідчення.

Наприклад, коли розповідав, що після від'їзду Януковича їздив до Криму щоб затримати та примусити його виконувати свої обов'язки в Києві.

Це попри те, що на той момент існували прямо протилежні думки.

Ситуація з Турчиновим. Його виступ в суді перетворили фактично на допит по здачі Криму.

Він підтвердив ту тезу, що рішення про введення військового стану та активного захисту півострову від російської агресії не було.

У тому числі через те, що це б загрожувало проведенню виборів.

Виконувач обов'язків Міністра закордонних справ Андрій Дещиця підтвердив: тоді наші західні партнери теж висловлювали позицію, що владі не варто втручатись та дієво захищати Крим.

Згодом це підтвердили в суді.

Участь Порошенка також перетвориться на потужний інформаційний привід та призведе до появи контраверсійних заяв.

Більш ніж переконаний, що його питатимуть про аспекти захисту Криму та чому не ввели воєнний стан.

Захист же намагатиметься перевести все у площину обвинувачень на адресу недіючого президента і так це все продовжиться у режимі політичного шоу.

І, скоріше за все, це шоу ще довго триватиме, позаяк перспектив для вироку Януковичу в такому форматі поки не видно.

Якщо ж вирок ухвалять без чітких неспростовних доказів, які поки що ГПУ не потурбувалась знайти, то адвокати Януковича без особливих проблем подадуть позов у Європейський суд з прав людини.

Там вони це рішення будуть заперечувати і, не виключено, що таки доб'ються його спростування.

Та зараз це нікого особливо не хвилює.

Ми спостерігаємо, що Генпрокуратура розгорнула досить активну піар-кампанію: нині вони розповідають у ЗМІ скільки грошей Януковича вони змогли повернути і на що їх витратили.

У річницю подій на Майдані дуже зростає запит на те, коли винесуть вироки та покажуть винуватців.

А оскільки жодних перспектив для цього не видно, то участь Порошенка в суді може стати таким собі сурогатом вироку та справедливості.

Для ГПУ головне - продемонструвати факт. Мовляв, судові процеси тривають, ми майже все довели.

От дивіться, навіть президент виступав, вирок буде буквально післязавтра!

Усе переплітається у необхідності легітимізувати владу, яка прийшла після Майдану, але досі так і не змогла розібратись у його справах.

Є ще один цікавий момент, про який забувають: Саакашвілі теж вважається свідком у справі беркутівців.

Восени минулого року в інтернеті з'явився начебто італійський фільм, де, зокрема, показали інтерв'ю з так званими грузинськими снайперами, які стверджували,

що вони стріляли на Майдані та працювали над іншими завданнями з метою провокацій.

Генеральному прокурору слід було поставити питання про допит цих беркутівців у суді, та вони це проігнорували.

В цьому контексті Саакашвілі також планували викликати до суду в якості свідка.

Та оскільки зараз його депортували, то це ускладнює процес як проти самого Саакашвілі з питань його так званої державної зради, так і ставить під питання подальший розгляд процесу так званих беркутівців.

Начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк казав, що можна організувати допит по скайпу.

Та це одразу ставить питання про те, чому не можна тоді організувати такий допит і самого Януковича?

Це було б точно більш корисним, аніж допит Порошенка.

Кілька питань Януковичу могли б уможливити ухвалення неупередженого вироку.

 

Автор: Петро Олещук

Джерело: Новое время

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу