КИЕВ
07:53
Брюссель
06:53
Москва
08:53
Пятница, 29 марта 2024

Новости



На Книжковому Арсеналі українцям представили "Невідомого Кандинського"

22 мая, 11:33  Социальная  Украина

У суботу на Книжковому Арсеналі презентували книгу «Невідомий Кандинський».  Її автор - консул України в Мюнхені (2002-2004 рр.), громадський діяч Володимир Цвіль - близько 10 років присвятив пошукам картин Кандинського і з рештою встановив місцезнаходження й історію кожної з них.  

 

«На початку 2000-х рр., далекі нащадки таємної нареченої Кандинського Габріели Мюнтер звернулися до мене з проханням допомогти у розшуках частини колекції, що до останнього залишалася в її будинку, - пригадує Володимир Цвіль. - І хоча я не був колекціонером, залишитися байдужим не зміг».

 

Після довгих пошуків та розв'язання правових головоломок, описаних в книзі, колекцію з 51 акварелі Кандинського передали в оренду італійській компанії для заснування художнього фонду й ведення діяльності з фінансування охорони навколишнього середовища. Утім, така діяльність виявилася неефективною, тому 10 робіт з колекції були придбані іншою компанією і передані від імені нового власника у сховище в Лозанні. У 2009 році вони були оцінені у 34,2 мільйони євро. Влітку 2012 року дві картини Василя Кандинського придбали для Третьяковської галереї. Щодо решти картин з колекції, за підтримки і активної участі Володимира Цвіля, наразі реалізується план щодо повернення творчої спадщини митця на батьківщину.

 

«Деякі акварелі автора, які добре збереглися і мають точне датування, можуть коштувати дорожче його живописних полотен. А якщо тема роботи і дата її створення свідчать, що вона належить до якогось із визначних моментів творчої еволюції майстра, то ціна на неї може значно зрости», - розповідає Володимир Цвіль. Він наводить приклад, що у грудні 2005 року «Ескіз до композиції IV», створений у 1911 році, одночасно з об'єднанням «Синій вершник», приніс на аукціоні Hauswedell & Nolte у Гамбурзі майже 507 тисяч доларів при естімейті близько 180 тисяч доларів. А останній продаж Кандинського в листопаді 2012 року на вечірньому аукціоні Christie's у Нью-Йорку, де за 23 млн доларів пішла з молотка картина «Ескіз до імпровізації № 8», нарешті побив власний рекорд митця, котрий 22 роки залишався за роботою «Фуга».

 

Окрім розповіді про пошук втраченої колекції акварелей, книга «Невідомий Кандинський» - це спроба проникнути й зрозуміти глибокі почуття художника і унікальний спосіб їхнього зображення. Щоб наблизитись до такого розуміння,  щоб хоч на хвилину проникнути «всередину», у саму сутність полотен митця, на презентації використовувалася технологія віртуальної реальності «Кандинський 360». Кожен охочий міг уявити себе митцем і реально відчути слова Василя Кандинського: «...подумки я бачив усі мої барви, вони стояли у мене перед очима. Скажені, майже божевільні лінії вимальовувалися переді мною».

 

Своїми враженнями від твору поділилися й присутні на презентації всесвітньо відомий дослідник творчості художників-авангардистів, кандидат мистецтвознавства, професор Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого Дмитро Горбачов, кандидат мистецтвознавства, доцент Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтв Сергій Папета, заслужений діяч мистецтв України Андрій Александрович-Дочевський, кандидат технічних наук, доцент Національного аєрокосмісчного університета «ХАІ» Павло Науменко, екс-депутат держдуми РФ, колишня співачка Маріїнської опери Марія Максакова, дипломат Леонід Гур'янов, кандидат мистецтвознавства Іванна Павельчук, колекціонер з Мюнхена Ульріх Курт та інші.

 

Після презентації автор твору Володимир Цвіль влаштував автограф-сесію.

 

Довідка. Володимир Цвіль -  лікар, громадський діяч, колишній консул України в Мюнхені, людина, причетна до розкриття так званого касетного скандалу, який у 2000 році перевернув українську політику. Автор книги "В центрі касетного скандалу. Розповідь очевидця".

 

«Невідомий Кандинський» - історичний твір про маловідомі факти з життя великого художника та мислителя Василя Кандинського та описується історія невідомої до цих пір колекції акварелей, до пошуку якої мав безпосереднє відношення автор книги. Особливий акцент робиться на періоді життя та творчості художника в Україні.

 

Книга виходить українською мовою та написана українцем, який проживає в Мюнхені. У створенні книги брали участь всесвітньо відомий дослідник творчості художників-авангардистів Дмитро Горбачов (кандидат мистецтвознавства, професор Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого), Сергій Папета (український мистецтвознавець, вчений, доцент, дослідник, дизайнер, викладач Національної Академії керівних кадрів культури і мистецтв, Київ). Консультував автора книги французький мистецтвознавець та історик Жан Клод Маркаде Jean Claude Markade (доктор філософії, Почесний директор науково-дослідного Французького національного центру наукових досліджень (Інститут естетики мистецтв і технологій) Centre National de la Recherche Scientifique, CNRS, Париж).

 

Sensorama - (immersive media hub) хаб, що фокусується на VR AR MR та інших інтерактивних медіа. Це повноцінна платформа, що реалізовує освітні проекти, R&D лабораторію та програму акселерацію. Ядром Sensorama є VR/ AR лабораторія з обладнанням та ресурсами для розробок і тестування. На базі лабораторії діє інкубаційна програма, яка допомагає талановитим інженерам, розробникам, дослідникам, дизайнерам та митцям створювати власні software та hardware продукти. Sensorama надає командам менторську підтримку та мікрофінансування, а також допомагає із залученням інвестицій.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу