КИЕВ
07:21
Брюссель
06:21
Москва
08:21
Суббота, 27 апреля 2024

Новости



Спроби поспішно впровадити ринок землі спровокували нову хвилю рейдерських атак

12 мая, 18:25  Социальная  Украина

Останню хвилю рейдерських атак на сільгоспвиробників спровокували наміри влади поспішно відкрити ринок землі сільськогосподарського призначення.

 

Про це йдеться в заяві Президії Аграрної партії щодо протидії рейдерським атакам на сільськогосподарських виробників, яку було прийнято сьогодні у Києві.

 

«Як і в 90-х роках, активізувалися злочинні групи, які мають досвід незаконних привласнень. Шахраї розраховують захопити якомога більше площ і згодом після відкриття ринку землі, коли її вартість в Україні вийде на належний європейський рівень - від 11 до 20 тисяч євро, продати її з великою вигодою», - сказано в заяві.

 

За даними аграріїв, у 2016 році, коли лише почали звучати заяви про наміри відкриття ринку землі, на сільськогосподарських виробників і фермерів було вчинено 6800 рейдерських атак. Унаслідок цього знищено близько 2000 фермерських господарств, у яких працювали 40 тисяч працівників. Цьогоріч після депутатського подання до Конституційного Суду щодо скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення та підписання меморандуму з МВФ рейдерські атаки тільки посилились.

 

«Особливо це стосується Черкащини, Кіровоградщини, Полтавщини та інших областей. Кілька днів тому у будинок фермера з Чаплинського району Херсонської області рейдери кинули бойову гранату. Лише за останній місяць до Аграрної партії звернулися 32 фермери, на господарства яких скоєно напади», - сказано в заяві партії.

 

Найпоширенішими схемами рейдерства стало різке підняття ціни оренди землі, а також судові махінації, через які викуповують корпоративні права на фермерські господарства. Найгірше, що практикується і силове захоплення землі та зібраного врожаю, а це загрожує життю тисяч людей - власників та працівників господарств. І правоохоронці при цьому не діють.

 

«У схеми з «віджиму» власності втягнуто судові органи. Правоохоронці ж займають нейтральну позицію щодо злочинів або ж прямо сприяють рейдерам», - наголошують аграрії.

 

За їхніми словами, не отримавши необхідної підтримки від правоохоронців, фермери змушені самостійно формувати загони самооборони, щоб захистити себе від рейдерського свавілля.

 

 

Аграрна партія вимагає: реформувати судову й правоохоронну системи та посилити відповідальність за рейдерські дії щодо захоплення чужої землі, майна та підприємств. Також в Аграрій партії наголошують: щоб мінімізувати ризики махінацій із землею, слід якісно завершити земельну реформу та не допустити дикого ринку землі, який у нинішніх умовах беззаконня та анархії обернеться катастрофою для всієї країни.

 

Нагадаємо, підписуючи останній Меморандум з МВФ, українська влада взяла зобов'язання вже до кінця цього місяця ухвалити закон про обіг земель, що відкриє шлях до продажу землі сільськогосподарського призначення з 2018 року. У відповідь на чергові спроби поспіхом відкрити ринок землі в Україні Аграрна партія розпочала Всеукраїнський збір підписів «Не дамо вкрасти землю!». Мешканці всіх регіонів активно беруть участь у зборі підписів.

 

Минулого року Аграрна партія зібрала провідних експертів, які розробили стратегію земельної реформи. Ці напрацювання було обговорено під час земельних форумів з представниками з усіх регіонів України за участі фермерів, місцевих громад, науковців. Разом з фахівцями було сформовано бачення 16 напрямків реформи, які тепер слід реалізувати в законодавчих актах.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу