КИЕВ
17:16
Брюссель
16:16
Москва
18:16
Четверг, 25 апреля 2024

Новости



У Житомирі підтримали бійців АТО мистецькою акцією (ФОТО)

14 сентября, 11:09  Социальная  Житомир

Житомир відсвяткував день міста гучно і з користю. Окрім традиційних концертів та майстер-класів, мешканців та гостей міста, очікував незвичайний сюрприз. Це арт-проект "Традиції, що єднають", до якого доєднались гості з Києва, проект "Мистецькі експедиції", передає кореспондент Час.ua.

За один вечір на акції можна було не лише насолодитися музикою високого духу, майстер-класами відомих житомирських майстринь, колекцією одягу від ірландської дизайнера українського походження, а й підтримати 95-ту аеромобільну бригаду.

Саме цією акцією організатори намагались показати, що саме мистецтвом можна підтримати демобілізованих бійців, простягнути їм руку допомоги аби вони якомога швидше пристосувалися до мирного життя.

Житомир зустрів гостей із Києва - проект "Мистецькі експедиції" дощем. Але жодні погодні примхи не стали на заваді якісній музиці. А коли йдеться про всесвітньовідому скрипальку Мирославу Которович з її струнним ансамблем "АртеХата" та фольк-рок гурт Тарута й поготів.

Мирослава Которович 

"Мистецькі експедиції" - унікальний на території України проект, який, подорожуючи, відкриває найцікавіші з історичної та культурної точки зору міста та селища нашої країни. Цей проект будує своєрідні "комунікативні коридори", налагоджуючи культурні зв'язки та поєднуючи схід і захід, центр з прикордонними містами, аби довести, що кожне місто - по-своєму культурна столиця.

Цей благодійний культурологічний проект існує вже рік. Організатори встигли продемонструвати на практиці, що Україна дуже багатогранна країна, де кожен куточок має свою історію, своїх великих діячів, свою неповторну культуру.

А розпочалися мандри у вересні 2014 року. Тоді художники, музиканти, фотографи, журналісти подорожували маршрутом Київ-Козелець-Крути-Мотронівка-Батурин-Глухів. «Автори ідеї проекту Людмила Гарарук та Ірина Олійник. Ми відправляємось у подорож разом із музикантами, художниками, культурними діячами, журналістами у різні куточки України. Ми починали з Глухова. Там, на кордоні з Росією, знаходиться сімейне гніздо меценатів Терещенків. Далі був вже захід - Ужгород, Вінниця, потім Шостка, де народився Пателеймон Куліш. Останнє місце дислокації - Житомир». - Розповіла пресс-координатор проекту, музикознавець Анна Архіпова. До речі журналісти туристичних видань, які входять до складу культурної експедиції, відзначили позитивну тенденцію цього проекту: подібні культурологічні події подїї здатні піднімати економіку міста: " До речі, Лілія Млинарич, засновник відомого фестивалю "Джаз Коктебель", якось відзначила, що один євро,вкладений в культурну івент-подію, приносить місту 4 євро прибутку. " - Підсумовує Анна Архіпова. Отже, робіть висновки.   

Кожна "Культурна експедиція" організована так, щоб розкрити місто або населений пункт з туристичного та культурного ракурсів. Тому в команді з журналістами, музикантам, письменниками їде група художників, які малюють "враження" від історичних місць або природи краю, створюючи живописний портрет усього, що побачили. А коли вони закінчують картини, організовується тематична виставка. Тож у наступне місто«Мистецькі експедіцїї» вже привезуть виставку з попереднього місця подій.

 

У Житомирі "Мистецькі експедиції" зробили акцент на музичну програму. Всесвітньо відома скрипалька Мирослава Которович , донька уславленого українського скрипаля Богодара Которовича, заграла із своїм творчим проектом «АртеХатта» та баяністом Ігорем Саєнком.

Ігор Саєнко

Завершував фестиваль фольк-рок гурт Тарута, який грає для воїнів АТО вже не вперше, але у проекті "Мистецькі експедиції" взяли участь уперше. Цей музичний колектив складається із сміливців, які неодноразово були у гарячих місцях Донбасу: "Ми тільки нещодавно повернулися з туру, були на Харківщині, в Дніпропетровські області. На Донбас теж часто їздимо, на волонтерських засадах, звичайно. Найгарячіша точка, у якій ми грали - це був Дзержинськ, 3 км до лінії фронту, а коли виступали під Донецьким аеропортом, було чутно як працювала наша артилерія. Звичайно, страшнувато, але звикаєш."

Цього разу тарутівці відразу ж після виступу на житомирській сцені вирушила в зону АТО, а саме у Слов'янськ.

Гурт "Тарута"

У рамках акції "Традиції, що єднають" Житомир вперше побачив унікальну колекцію одягу уродженки цього міста, відомої ірландської дизайнерки одягу Анни Козак.

Свою арт-колекцію "Козачка" дизайнер присвятила всім українським жінкам-захисниця. Це симбіоз смутку і гордості, захоплення і щирості, краси і величі українок, які зараз захищають нашу батьківщину. Сама Анна Козак вважає наших жінок в зоні АТО взірцем сміливості, мужності і терпіння. Настрій колекції одягу "Козачка" перегукується із загальним настроєм, який зараз панує у нашій країні. Це тривога, переживання, патріотизм, у деяких деталях колекції присутні натяки на історичне минуле нашої країни - поневолення, боротьба за незалежність, гордість і терпіння.

Анна Козак

Анна Козак приїхала із далекої Ірландії з усією родиною. Дизайнер була в захваті від житомирської публіки: «Найкращий спосіб закінчити літо - це завершити та випустити повну колекцію KOZZACHKA в моєму рідному місті, в оточенні моїх друзів та родини. Багато цікавих подорожей, красиві люди, націлена робота, гарний результат, задоволення, музика, шоколад і багато обіймів та нових друзів - моє літо пройшло прекрасно!» - Написала Анна Козак на свой офіційній сторінці в Фейсбук. Відображений арт-колекцію фотограф Тіна Грач, яку привезли "Мистецькі експедиції".

Колекція KOZZACHKA

Проект "Мистецькі експедиції" також ставить собі за мету відродити традиції спонсорства та меценацтва в культурі. За час існування проекту завдяки сприянню благодійників (представників місцевих громад, влади та підприємництва) вже декілька українських міст змогли познайомитись із творчими здобутками одне одного: "Ми шукаємо меценатів, які підтримують цей рух, і формуємо громадську думку. Шукаємо підтримки серед туристичних фірм, готелів, в середовищі культурних активістів і бізнесменів. "Мистецкі експедиції" у Житомирі вдалося реалізувати завдяки голові Житомирської районної ради Тетяні Парфентієвій та господині "Львівської майстерні шоколаду" Людмилі Зубко". - Резюмує прес-координатор проекту.

Звісно, Житомир, не остання культурологічна подорож. Зараз організатори проекту "Мистецькі Експедиції" вже прокладають новий туристичний маршрут, аби відкрити своїм співвітчизникам новий унікальний куточок України, звичайно ж не без допомоги мистецтва.  

 

Усі фото: Тіна Грач

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу