КИЕВ
14:34
Брюссель
13:34
Москва
15:34
Пятница, 26 апреля 2024

Новости



У Києві відбувся фестиваль альтернативної та експериментальної музики Sixteenplus

19 августа, 12:01  Социальная  Украина

"Приходьте - буде дивно"! Фестиваль 16+ відбувся у Києві. Арт-дворик на Іллінській,16 протягом трьох днів перетворився на музичний оазис, який жив якимось своїм неформатним, дивним життям.

Чому неформатним - зрозуміло. На трьох сценах виступали близько 50 музичних проектів. Це були і легенди експериментальної музики, і молоді альтернативні гурти. Це була музика, яку ви не почуєте на радіо або телебаченні, і навіть на багатьох фестивалях.

А от дивним скоріше назвеш не музичний формат дійства, а локацію. Арт-дворик на Іллінській,16 - однозначно вдалий вибір організаторів, які вже вдруге наважуються на культурний екшн у нашій країні. Фестиваль посеред зруйнованих будівель, у напівпідвальних приміщеннях, серед мотлоху і задухи був сповнений містичного шарму. Але цьому дивному місцю з усіма його плюсами можна приписати й мінус.

Їжа:

Згадаємо перший день фестивалю. Ввічлива охорона пропускає тебе крізь сірі ворота всередину, одразу перед тобою сцена, звідки вже долинають звуки сучасної опери, люди порозсідались на стільцях, насолоджуються, ти йдеш ближче до сцени весь у передчутті чогось прекрасного, але тут тебе збиває з пантелику запах. Як, грім серед ясного неба. Виявляється, фудкорт, де змішались запахи чогось смаженого, розташувався зовсім поруч зі сценою. Звісно, немає гірших організаторів, ніж ті, які пропонують своїм відвідувачам харчуватись лише духовно. Але, можливо, їжу варто було б переселити кудись подалі.

Одяг:

До речі, андеграундний стиль фестивалю, вимагав відповідного вбрання. Усім, хто наступного року збиратиметься на 16+, порада - одягайтесь якумога простіше. Старі, напізруйновані стіни будівель ховають у собі сотні, тисячі слоїв пилу, що назбиралися з часом, і готові прийняти усе біле і тендітне у свої брудні обійми))

Публіка на 16+. Фото: Tina Grach

Музика:

"Фестиваль - це як майданчик для тих хто розуміє і розуміється на експериментах. - Розповідає музикант Леонід Нарушевич. - Це фестиваль для нормальних людей, які розвиваються і прагнуть чути щось нове. Тому що це потреба організму дізнаватись щось нове, не боятися цих звуків".

Хоча непідготовлений слухач, напевно, все ж таки злякався б лайн-апу фестивалю:  Sur Band, Melting Clouds, Cthulhu Rise, Дует «М», Український імпровізаційний оркестр, Алла Загайкевич, Sviter, дарк-джазовий The Orchestra Of Mirrored Reflections, OwamO, Dunaewsky69, Marex 731, Black Maloka та інші.

А й справді, хоча організатори і самі неодноразово заявляли, що музика на фестивалі, де до речі, немає хедлайнерів, може здаватися якоюсь маргінальною, на справді, може подобатися багатьом. Але звісно ж її ми не почуємо на більшості українських концертних майданчиків, а у ЗМІ і поготів.

На трьох сценах фестивалю, дві з яких знаходились у підвальних приміщеннях - було з чого вибрати. І хоча найвдалішою у ті спекотні вихідні здавалась сцена на подвір'ї, де вражаюче грали музиканти Українського імпровізаційного оркестру Дмитра Радзецького, а на інших сценах вдалося відкрити для себе гурт, що грає сучасну музику, покладену на народні тексти Owamo.

А справжні фанати гурту @traktor, які виступали в останній день фестивалю, так трясли головами, що, здавалось, спека тільки сприяє їхньому музичному драйву.

Фото: Tina Grach

Експерименти:

Слід віддати належне фестивалю. Таких майданчиків для спілкування, розвитку, та зрештою експериментів Києву бракує. І скажімо, якби арт-дворик був більше "причесаним", чистим, доглянутим, чи здавалося б це місце таким незвичним, неформатним і андеграундним? Чи можна було б 16+ виділити з усіх інших фестивалів. Напевно, ні.

"Наша принципова позиція: змішуючи в лайн-апі всі можливі жанри напрямки і віяння, ми керуємося виключно своїми музичними вподобаннями і хочемо поділитися цією радістю з вами". - Розказували організатори в одному з інтерв'ю.

Сподіваємось, нові музичні різножанрові відкриття на спраглих меломанів чекають і у наступному році.

На фото: Назгуль Шукаева та Український імпровізаційний оркестр

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу