КИЕВ
16:34
Брюссель
15:34
Москва
17:34
Пятница, 26 апреля 2024

Новости



Звільнення Коболєва погіршить наші відносини з МВФ і США, - економіст

30 апреля, 09:00  Экономическая  Украина

Процедура звільнення очільника Нафтогазу Андрія Коболєва сумнівна з правової точки зору. Зміна керівника не ліквідує причину збитків у Нафтогазі. До того ж  таке некоректне звільнення керівника Нафтогазу погіршить відносини з нашими міжнародними партнерами.

Процедура звільнення очільника Нафтогазу Андрія Коболєва сумнівна з правової точки зору. Зміна керівника не ліквідує причину збитків у Нафтогазі. До того ж  таке некоректне звільнення керівника Нафтогазу погіршить відносини з нашими міжнародними партнерам

Про це сказав економіст Борис Кушнірукпише Gazeta.ua.

 

"Звільнити керівника Нафтогазу можна лише рішенням Наглядової ради. Коли вона проти, то можна змінити і її. Але це проблемно. Членів Наглядової ради добирають за певним конкурсом. Якщо цього немає, то Наглядова Рада не є правомірною відповідно до українського законодавства. Є велике питання щодо юридичної коректності цих кроків. Можливо, Андрій Коболєв оскаржуватиме своє звільнення. Власник, зокрема й держава, може звільнити найманого працівника в будь-який момент. Але має робити це відповідно до законодавства чи статуту компанії", - каже аналітик.

 

Борги в Нафтогазі виникли внаслідок дій уряду, додає Борис Кушнірук.

 

"Збитки з'явилися не внаслідок дій Нафтогазу, а через попередні рішення уряду. Ще за часів Гройсмана ввели так зване покладання спеціальних обов'язків. Нафтогаз зобов'язали постачати газ Облгазам, Облгазпостачам, підприємствам Теплокомуненерго без попередньої передоплати. Паливо продавалося за заниженою ціною й без передоплат. Хтось за це має нести відповідальність? Він не захотів цю інформацію приховувати. З погляду стандартів обліку та фінансової звітності зробив це абсолютно правильно. Якщо є протермінована дебіторська заборгованість, то має її показати. І сформувати під неї резерви. Це вимоги українського й міжнародного обліку і формування звітності", - наголосив експерт.

 

Некоректне звільнення керівника Нафтогазу погіршить відносини з нашими міжнародними партнерами, вважає економіст.

 

"Андрій Коболєв і так довго втримувався на посаді голови Нафтогазу, враховуючи українські реалії, де купа різних інтересів. Але процедура його звільнення - сумнівна з правової точки зору. Також вона не прибирає причину, унаслідок якої в Нафтогазу виникли збитки. Очевидно, що це додатково погіршить наші відносини з МВФ і США. Він мав їхню підтримку. І це не секрет", - підсумував Кушнірук.

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу