КИЕВ
08:53
Брюссель
07:53
Москва
09:53
Пятница, 29 марта 2024

Новости



В Європі виробників побутової техніки змусять гарантувати ремонт протягом 10 років

10 марта, 09:00  Экономическая  Украина

 

В Євросоюзі виробників пральних машин, фенів, холодильників, телевізорів, смартфонів і  ноутбуків змусять робити техніку довговічною.

 

План економіки замкнутого циклу, нові правила, ремонт, гарантія, техніка, виробники, виробництво

 

Там вводять нові правила, згідно з якими компанії, які торгують побутовою технікою, повинні забезпечити можливість ремонту цих приладів протягом десяти років та гарантувати наявність необхідних запчастин, передає Хайтек. 

 

Нове правило вводиться в рамках Плану економіки замкнутого циклу, який був запропонований рік тому і суть якого зводиться до відмови від марнотратного використання ресурсів і переходу до активної переробки. Замість товарів, які швидко ламаються і не підлягають відновленню, нова парадигма вимагає технічного обслуговування.

 

Деякі з деталей будуть поставлятися виключно професійним ремонтним компаніям, які забезпечать правильну заміну запчастин, у нової техніки повинні бути інструкції по ремонту, а також можливість розкрити її стандартними інструментами.

 

Поки це правило стосується тільки пральних машин, фенів, холодильників і телевізорів та до списку хочуть включити смартфони, ноутбуки та іншу споживчу електроніку. На крок попереду інших членів ЄС – Франція, де на початку року ввели параметр «ремонтованості» для електроніки, який показує, наскільки просто полагодити пристрій.

 

Захисники навколишнього середовища давно звинувачують виробників у випуску недовговічної продукції, що відбиває нашу культуру споживання. Економіка замкнутого циклу заснована на ідеї мінімізації відходів і створення товарів довговічних і оптимізованих для ремонту.

 

Право на ремонт дозволить зменшити обсяги сміття. Зараз кожен житель ЄС генерує 16 кг електронних відходів щорічно, і половина цієї кількості виникає з вини зламаної побутової техніки. В Європі переробляють тільки 40% цієї кількості, решта потрапляє на звалища, виділяючи потенційно небезпечні забруднюючі речовини.

 

Про «право на ремонт» замислюються і в інших країнах. Наприклад, канадські політики планували впровадити його в провінції Онтаріо. У разі успіху вона стала б першою юрисдикцією, з офіційно закріпленим правом приватних осіб і незалежних майстерень ремонтувати зламані брендові пристрої.

 

 

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу