КИЕВ
18:17
Брюссель
17:17
Москва
19:17
Вторник, 16 апреля 2024

Новости



В Україні змінились правила операцій з валютою

19 января, 09:00  Экономическая  Украина

 

Українцям дозволив міняти долари в терміналах, а валютний депозит покласти як гривневий. НБУ прийняв постанову, якою змінюються кілька ключових правил учасників ринку, що стосуються валютних операцій. Документ набув чинності 17 січня 2021 року.

 

Долари,  термінали,  валютні депозит, НБУ, постанова, обмін валют

 

Так, банкам і фінансовим компаніям, які володіють терміналами самообслуговування, дозволили змінювати інвалюту на гривню, тобто проводити валютообмін. Це означає, що людина зможе вставити євро або доларову банкноту в апарат, і отримати гривню на рахунок за вказаним курсом.

 

При цьому, це буде працювати тільки в одну сторону: купити так долари або євро не вийде.

 

Також громадянам дозволили відправляти і отримувати грошові перекази в інвалюті за умови пред’явлення мобільного додатка “Дія” з ID-картою або біометричним закордонним паспортом.

 

Крім того, фізособам дозволили купувати і продавати інвалюту на умовах “форвард” – тобто з надходженням коштів в майбутньому часі, а не в момент укладання угоди, за курсом, зафіксованим на поточний момент.

 

Нове послаблення розраховане не тільки на тих, хто скуповує держоблігації. Вона орієнтована, в тому числі, на вкладників, які хочуть більше заробляти на своїх депозитах. Іншими словами, вкладати інвалюту, але отримувати відсоток, як у гривневому депозиті, а в кінці терміну вкладення повертати свій долар або євро.

 

Для довідки.

 

Середня ставка за доларовим депозитом на 12 місяців зараз становить 1,22% річних, а по гривневому – 8,8% річних.

 

Торкнулися нововведення і ФОПів. Їм дозволили при закритті своєї діяльності перераховувати інвалюту з своїх ФОПовскіх рахунків на особисті рахунки – рахунки фізосіб. До цього часу вони не могли це робити і втрачали на комісіях.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу