КИЕВ
08:23
Брюссель
07:23
Москва
09:23
Пятница, 19 апреля 2024

Новости



Треба шукати новий формат взаємин у форматі ПАРЄ, - політолог

28 апреля, 17:00  Политическая  Украина

Росіяни знайшли у ПАРЄ ту болючу точку, на яку вони можуть постійно тиснути і шантажувати грошима. Проте є і певна  слабкість в діях нашої делегації. Про це розповів політолог Ігор Рейтерович. 

Росіяни знайшли у ПАРЄ ту болючу точку, на яку вони можуть постійно тиснути і шантажувати грошима. Проте є і певна  слабкість в діях нашої делегації. Про це розповів політолог Ігор Рейтерович.

«Розумію, відбулася зміна керівника делегації - замість Єлизавети Ясько прийшла Марія Мезенцева - але насправді рівень комунікації сьогодні залишає бажати кращого. І це, в першу чергу, провина не стільки наших європейських колег, скільки вина нашої делегації. У ПАРЄ представники від України кожен раз повинні знаходити якісь нові можливості (постійно комунікувати, організовувати прес-брифінги, круглі столи тощо), повинні максимально брати участь в роботі тих чи інших комітетів, щоб позиція нашої держави звучала не тільки щодо питань, наприклад, окупованого Криму або війни в Донбасі », - підкреслює політолог,  пише Укрінформ.

 

Це може стосуватися в тому числі і тих питань, на думку політолога, які безпосередньо не стосуються України, але так чи інакше можуть вдарити по Росії. Наприклад, про того ж Навального.

 

«Ми неоднозначно ставимося до цієї постаті, зокрема, через його заяви про Крим, але через призму того, що в Росії систематично порушуються права людини - наші могли б прив'язати і підкреслити, що ось, мовляв, ми зараз обговорюємо ситуацію з Навальним, а в цей час десятки людей, подібних до нього, сидять в тюрмах окупованого Криму. І - перерахувати прізвища в'язнів окупантами кримських татар», - зазначає він.

 

Ігор Рейтерович вважає, що наша держава сьогодні знаходиться в патовій ситуації.

 

 «На жаль, ми не можемо відмовитися від участі в Асамблеї, адже якщо Україна вийде / обмежить там свою діяльність, то втратить серйозну дипломатичну площадку. Причому втратить майданчик не стільки публічну, скільки кулуарну, де вирішується набагато більше речей, де можна донести значну частину важливих для нас меседжів і пропозицій», - додав політолог.

 

«Отже, з об'єктивних причин ми все ж не можемо відмовитися від участі, але нам треба шукати якийсь новий формат взаємин у форматі ПАРЄ, а також розробити цілий комплекс механізмів швидкої реакції, наприклад, на дії керівництва Асамблеї стосовно Олексія Гончаренка, - помітив Рейтерович. - Безумовно, до цієї людини можна по-різному ставитися, але з точки зору промоцій України він жодного разу не виходив за «червоні лінії», на жаль, навпаки, все говорив в контексті агресії РФ. Тому тут мене вразила дуже слабка реакція нашої делегації».

 

Експерт цікавиться, чому не було офіційної заяви від української делегації з цього приводу. А вона - має бути. 

 

«Чомусь раніше це вдавалося. В українському парламенті вони могли битися, але на міжнародних майданчиках виступали єдиним цілим. Так і зараз треба разом жорстко реагувати, треба використовувати всі наявні механізми, щоб це рішення оскаржити, треба постійно звертати увагу європейців на те, що РФ провокує і що подібні дії є підіграванні агресору, який систематично порушує права людини », - підсумував Ігор Рейтерович.

 

Версия для печати








Обзор сети

Разместить рекламу